Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 6 februari 2019

Scan missar marknaden för svenskt kött

Varför vägrar slakten att lagra och leverera svenskt kött fryst, frågar sig debattören. Varför inte hjälpa bönder med akut foderbrist att bli av med sina djur och samtidigt konkurrera med importen av kött?

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Debattören tycker att det vore bra om slakterierna fryser svenskt kött.
Debattören tycker att det vore bra om slakterierna fryser svenskt kött. FOTO: Mostphotos

Det är en tragisk sanning att svenska bönder i år tvingas slå ut en stor del av sin djurhållning på grund av sommarens torka med påföljande foderbrist. Köerna till slakterierna har därför blivit långa. Inte enbart därför att slaktkapaciteten är för låg utan för att slakten vägrar att lagra och leverera svenskt kött fryst. Man kräver att få sälja sina produkter i färskt tillstånd och beräknar slaktbehovet därefter.

Uppenbarligen har slakten dålig kunskap om marknaden för kött från våra butiker. Konkurrensen för det svenska köttet kommer från ett stort antal länder i välden. Hit importeras kött färskt och fryst i alla former och till priser långt under det man kräver att konsumenten ska betala för det svenska köttet.

Det är möjligt att man kan hävda att svenskt kött kvalitetsmässigt är bättre än importerat, tack vare våra strikta miljö- och djurskyddsregler. Men skillnaden i pris till konsumenten får inte bli ett för högt hinder att välja det svenska alternativet.

Vad sägs om prisskillnaden på exempelvis oxfilé, för den som ville fira nyåret med en köttbit på tallriken?

Då hittade man fryst oxfilé från Nya Zeeland för 119 kronor per kilo, färsk filé från Brasilien för 199 kronor kilot medan svensk, färsk oxfilé kostar 399 kronor kilot. Är argumenten för svenskt kött så övertygande att man tror att svenska konsumenter är beredda att betala mer än dubbelt så mycket för den svenska oxfilén?

Nej, det är nog dags för slakten att anpassa sig till marknadens krassa verklighet. Varför inte hjälpa bönder med akut foderbrist att bli av med sina djur och samtidigt börja konkurrera med den omfattande importen av kött?

Det är en fråga om att anpassa prisbilden på svenska produkter för att öka försäljningsvolymen och andelen av totalmarknaden. Och varför kan man inte frysa svensk kött?

Samtidigt är det en katastrofal brist på information från slakten i denna, för många kritiska, situation. En granne har väntat sju månader för att få slakta fyra nötkreatur och själva fick vi information om hämtning av 25 lamm i vecka 50. Ännu har ingen kontaktat oss om när man kan förvänta sig leverans.

Svenska bönder är värda en seriösare samarbetspart i den viktiga förädlingsindustrin.

Bengt Meder

Kårstaby, Vallentuna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen