Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 juni 2021

Självförsörjningen måste öka, i Sverige och världen

Vi tror att en lärdom av pandemin är att vi borde bli mer självförsörjande. Mycket talar för att vi står bättre rustade inför nästa kris om vi lyckas vända utvecklingen, skriver Anna Tibblin och Sigrid Bàràny.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Pandemin är en isande påminnelse om hur avgörande självförsörjning är när en kris inträffar.
Pandemin är en isande påminnelse om hur avgörande självförsörjning är när en kris inträffar.

I våra roller som matinspiratör respektive generalsekreterare träffar vi många bönder. Svenska bönder som är stolta över köttet från djuren som betar i hagarna. Guatemalanska bönder som gläds åt att kunna laga mat till sin familj på egna giftfritt odlade bönor. Vi har också en hel del kontakter med de som köper och tillagar maten bönderna producerar. Att allt fler vill veta mer om maten de äter märks på responsen vi får på vår podd Schysst mat.

Under pandemin har vi, precis som så många andra, undvikit att träffa folk. Men vi har inte kunnat undgå att märka av ett ökat intresse för både matlagning och odling. Kanske är det så enkelt att frånvaron av andra nöjen fått många att återupptäcka glädjen i vardagliga sysslor som att laga mat från grunden eller påta i trädgårdslandet. Säkert är att försäljningen av sättpotatis slagit rekord.

Nu, när smittspridningen minskar i vår del av världen, är det hög tid att fundera över vad vi lärt oss av pandemin och vilka av våra nya vanor vi vill ta med oss in i det nya normaltillstånd som väntar.

Vi tror att en lärdom är att vi som land borde bli mer självförsörjande. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder tre fjärdedelar av maten vi åt. Idag är vi bara till hälften självförsörjande. Mycket talar för att vi står bättre rustade inför nästa kris om vi lyckas vända den utvecklingen. Och det är inte bara Sverige som behöver bli mer självförsörjande. Runt om i världen har pandemin gjort det svårare för fattiga människor att sätta mat på bordet. Även i fattiga länder behöver makthavare och beslutsfattare säkra upp mat för den egna befolkningen.

Pandemin är en isande påminnelse om hur avgörande självförsörjning är när en kris inträffar. Först blev det huggsexa om skyddsutrustning från Kina. Senare fick brist på syrgas ödesdigra följder i Indien och Brasilien. Nu ser vi hur länder med kapacitet att både utveckla och producera vaccin har en tydlig fördel i konkurrensen om de åtrådda doserna.

Vi behöver öka graden av trygg och hållbar livsmedelsförsörjning för alla. Då skapar vi större trygghet för människor i Sverige – men även i fattiga länder.

Vi vill med vår podd Schysst mat sprida kunskap och inspiration om hur man som vanlig hemmakock kan ta sig an de globala utmaningarna och laga mat på ett sätt som värnar om både våra medmänniskor och planeten. Vilken grad av självförsörjning vi ska sträva efter som individer och samhälle är en av de frågor vi diskuterar med våra gäster i podden. Vi hoppas och tror att fler vill delta i det samtalet.

Sigrid Bárány, matinspiratör

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect

LÄS MER: Ökat stöd till bönder – ett vaccin mot en hungerpandemiLÄS MER: Jämställ bondens arbete med miljömålen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen