Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 augusti 2019

Skrämselpropagandan om kött måste bort

Tro inte på skrämselpropagandan om att vi måste bli veganer eller att skogen inte får brukas utan bara stå. Låt oss i stället använda jord och skog på ett klimatsmart sätt, skriver Linn Aldén och Johannes Andersson, båda Centern.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Säkra den lokala livsmedelsförsörjningen och bruka skogen i våra bygder på ett miljövänligt sätt, skriver debattörerna.
Säkra den lokala livsmedelsförsörjningen och bruka skogen i våra bygder på ett miljövänligt sätt, skriver debattörerna. FOTO: Mostphotos

Vi kan inte låta bli att äta, men vi kan påverka klimatet genom att välja vad vi äter. Så är det självfallet, men vi reagerar mot den ensidiga skrämselpropaganda mot kött som en del organisationer och aktivister bedriver. Det är nämligen stor skillnad i klimatpåverkan när det gäller hur maten, inte minst köttet, har producerats.

Sanningen är att utsläppen från kött som producerats i Sverige är långt mindre än det kött som produceras i andra länder. Visst finns det fortfarande mer att göra för att minska utsläppen, men du kan äta svenskt – gärna närproducerat – kött med gott samvete. Minska gärna din köttkonsumtion, men välj då i första hand bort importen.

De som ser korna som klimatbovar för att de släpper ut metan saknar helhetssyn. Idag finns endast 337 000 mjölkkor i Sverige, för 90 år sedan (1930) var de två miljoner. Korna hjälper till att hålla landskapet öppet och den biologiska mångfalden levande. Växter och vallar binder koldioxid, samtidigt som gödseln från nötkreaturen är viktig för att det ska växa bra, för insekter och blommor.

Nyligen publicerade FNs klimatpanel IPCC en rapport, där man konstaterar att jord- och skogsbruk och annan markanvändning står för ungefär 25 procent av klimatutsläppen. Självfallet måste mycket göras på olika håll i världen för att minska dessa utsläpp, men man får inte glömma att jord- och skogsbruk samtidigt binder stora mängder koldioxid. Det är nettoutsläppen som bör redovisas. Ett modernt, effektivt och miljövänligt jord- och skogsbruk kan göra mer klimatnytta än kanske någon annan näring.

I Sverige och övriga Norden har vi kommit långt, även om fler kraftfulla åtgärder måste till. Att då skära i den svenska jordbruksproduktionen vore fullständigt fel. Av klimatskäl bör vi i stället aktivt sträva efter att höja självförsörjningen, såväl för att minska de globala utsläppen som för att minska transporterna. I framtiden kan vi, med rätt politik, exportera klimatsmart mat i stället för att importera mat som har orsakat stora utsläpp.

Ett ljus i tunneln är att allt fler svenska jordbruk idag kan sälja såväl kött som grönsaker direkt till konsumenterna. Det ger både bättre lönsamhet och klimatvinster i form av kortare transporter. Mer närproducerat för en bättre framtid.

Vi vill också peka på att det aktivt brukade skogsbruket i Sverige och övriga Norden binder stora mängder kol. Växande träd binder mer koldioxid än gammal skog. Skogen kan på ett klimatsmart sätt ge råvaror som kan ersätta kol, olja, cement och bomull. Potentialen är mycket stor.

Tro inte på skrämselpropagandan om att vi måste bli veganer eller att skogen inte får brukas utan bara stå. Låt oss i stället använda jord och skog på ett klimatsmart sätt. Det kan vi göra genom att säkra den lokala livsmedelsförsörjningen, i första hand köpa närproducerad mat och genom att på ett miljövänligt sätt bruka skogen i våra bygder.

Linn Aldén (C)

Johannes Andersson (C)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen