Solcellsparker samexisterar med jordbruket
Det finns ingen motsättning mellan solenergiproduktion och jordbruk. Solcellsparker kan designas så att marken runt och mellan solpanelerna odlas med spannmål, grönsaker eller foderväxter, skriver VD:n för Svensk Solenergi.
Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
I en ledare i Land Lantbruk 22 september, om användning av den svenska åkermarken, skriver Lena Johansson att 232 hektar högvärdig jordbruksmark i Skåne hotas vid etableringen av en solcellsanläggning. Jag vänder mig mot uttrycket ”hotas” eftersom marken enbart används under begränsad tid, utan att skadas, och kan återtas i konventionellt jordbruk vid behov eller när solpanelerna är färdiganvända.
Det finns ingen motsättning mellan solenergiproduktion och jordbruk. Solcellsparker kan designas så att marken runt och mellan solpanelerna odlas med spannmål, grönsaker eller foderväxter. Jordbruket blir mindre intensivt, vilket främjar den biologiska mångfalden. Produktionsbortfallet från jordbruket kan begränsas eftersom stora ytor i solcellsparken odlas och solcellerna ger skuggning som gynnar växtligheten. Den solcellspark som Lena Johansson åsyftar planeras utanför Helsingborg och kommer bara till en tredjedel att täckas av solceller. Övrig yta ska odlas med vall.
För markägare innebär kombinationen av solceller och jordbruk dubbel nytta. Solpaneler på åkermark ger extra ekonomiskt tillskott till verksamheten över flera decennier. Det kan bidra till att säkra generationsväxling och en levande landsbygd.
Anna Werner, VD Svensk Solenergi
LÄS MER: Var är miljörörelsen när åkermarken är hotad?LÄS MER: Solel ger tio gånger större skörd än energiskog
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.