Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 28 oktober 2017

"Sprid kunskap om naturbruk"

Alla borde få lära sig om naturbruk i grundskolan och få en ökad insikt i jordbrukets alla delar. Det skriver gymnasieeleven Jennifer Bjarnevi i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I dag stöter man ofta på människor som aldrig hört talas om hur Sveriges jordbruk och lantbruk är uppbyggt och hur det fungerar. Frågar du en medelålders person på stan är det inte jättestor chans att de kan svara på var morgonens havregrynsgröt kommer ifrån.

Väljer man Naturbruksprogrammet på gymnasiet så ingår kursen naturbruk och djuren i naturbruket, men är det inte tråkigt att bara den lilla del som väljer att läsa den utbildningen får lära sig om hur Sverige är uppbyggt? Borde inte naturbruk ingå i grundskolan?

Sverige är i grund och botten ett jord- och skogsbrukssamhälle, vi började odla och plöjde upp åkrar och där utvecklades bruket. Det var så vi fick mat, men det är betydligt enklare nu.

I jordbruket var även djuren en stor del, när vi började använda oxen som redskap för att plöja åkrar så gick vi ännu ett steg längre ut i utveckling och därifrån har det gått. Nu drivs Sveriges lantbruk av fordon och de få eldsjälar som faktiskt orkar hålla igång bruket. Skogsbruket är något vi i Sverige har en stor nytta av då faktiskt hela 55 procent av Sverige är skog.

Och varför tycker då jag att detta är viktigt att kunna? Naturbruket är en av Sveriges största ekonomiska tillgångar och lantbruket måste hållas igång för att landsbygden ska hållas levande. Att folk är underutbildade inom ämnet leder till ett snart utdött lantbruk och att den ekonomiska resursen försvinner.

Jag önskar mitt eget land att vi ska få behålla vårt kulturarv. Att våra ungdomar får lära sig naturbruket i skolan och få en ökad insikt i jordbrukets alla delar, i hur lantbruksdjur kan gynna oss och hur vi bör nyttja dem till fullo. Och detta kan i sin tur leda till att några generationer framåt så kan de som hade naturbruk som en obligatorisk del i grundskolan förändra och förbättra djurlagarna.

Jag som går Naturbruksprogrammet hör om ett döende lantbruk regelbundet, och att vi måste upplysa samhället om att prioritera lantbruket. För mig är läran om naturbruket en basal kunskap som alla ska ha, det hör liksom vårt lands kultur till att känna till vår historia och ekonomiska bas.

Så varför skulle inte naturbruk vara en självklar del av kursplanerna för grundskolan? Jag förstår att det kan vara krångligt att helt lägga om kursplanerna, men det är verkligen inte så mycket begärt att införa några fler timmar i till exempel ämnena hemkunskap, slöjd och SO. Vi skulle kunna lägga en del av kursplanen i hemkunskap på att läsa om Sveriges matproduktion, vi kan läsa om Sveriges naturbrukshistoria i SO-ämnet och vi kan tillverka saker i lin på slöjden. Alla dessa delar går tillbaka till det svenska bruket, så varför vore det olämpligt att införa det i kursplanerna? Vi borde ju egentligen sträva emot att förankra så många ämnen som möjligt i vår egen kultur.

Jag vill sprida kunskapen om bland annat att maten inte bara kommer från Ica, utan att det finns en hel industri bakom som vi måste gynna. Det är till exempel vetenskapligt bevisat att svenskt kött har minst antibiotika i sig på grund av våra strikta lagar.

Men om vi inte lär våra framtida generationer om hur mycket svenska djur- och lantbruksindustrierna gynnas av att de är motiverade att köpa svenskt kött så kommer vi behöva köpa från till exempel Spanien som fullkomligt proppar i sina kor antibiotika. Är det livet vi vill leva? Vi kan motverka det genom att hålla kunskapen om Sveriges jordbruk levande.

Jennifer Bjarnevi

Gymnasieelev, Naturbruksprogrammet, Realgymnasiet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen