Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 januari 2016

Stefan Gård: Avgå, generaldirektören!

DEBATTFörsenade utbetalningar av lantbrukarnas EU-stöd och Jordbruksverkets it-system som inte fungerar ihop med det nya regelverket är en soppa. Om generaldirektören Leif Denneberg inte kan förmå sin stab att sköta sina åtaganden mot oss lantbrukare bör han avgå", skriver Stefan Gård, ordförande i Sveriges Mjölkbönder.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Bild 1/2
Bild 2/2 FOTO: Martin Berg

Försenade utbetalningar av lantbrukarnas EU-stöd och Jordbruksverkets it-system som inte fungerar ihop med det nya regelverket är en soppa.

Förseningarna ställer till akuta likviditetsproblem för många lantbrukare. Enligt bedömningar från kreditgivare, som jag har varit i kontakt med, kan 30 procent av mjölkgårdarna tvingas lägga ner om inget görs åt saken.

Jordbruksverkets divisiondirektör säger till lantbruk.com att förseningarna är helt logiska och förklarar att 95 procent av lantbrukarna fick ut någon form av stöd före årsskiftet.

Här har vi det stora problemet: Ingen verkar förstå varför vi ska ha ut våra pengar i tid.

Med andra ord, ansvarig för denna avdelning och i slutänden torde vara generaldirektören, Leif Denneberg. Om han inte kan förmå sin stab att sköta sina åtaganden mot oss lantbrukare bör han avgå och ställa sin plats till förfogande, så att man kan tillsätta någon som sköter det hela utan komplikationer för oss lantbrukare.

När vi som lantbrukare gör fel blir det automatiskt sanktioner. Varför uteblir dessa när ordningen är den omvända?  

Stefan Gård, ordförande Sveriges Mjölkbönder

Land Lantbruk har varit i kontakt med Leif Denneberg men han har valt att inte kommentera avgångskravet.

Till toppen