Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 mars 2016

Stoppa naturskyddsföreningens statsfinansierade lobbyverksamhet

Naturskyddsföreningen har drivit projekt för att pröva lagligheten i riksdagsbeslutet om varg. Det förvånar väl ingen. Desto mer anmärkningsvärt är hur dessa projekt har finansierats.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Christofer Fjellner
Christofer Fjellner FOTO: Ann Lindén

Nyligen avslöjades det att Naturskyddsföreningen fått hela tre miljoner kronor av en statlig myndighet, Naturvårdsverket, för att lobba mot vargjakten. Det är anmärkningsvärt. Tycka vad man vill om vargjakten. Men varför ska skattebetalarna behöva sponsra lobbyorganisationer som använder pengarna till att riva upp demokratiskt fattade beslut?

Det råder ingen tvekan om att förvaltningen av den svenska vargstammen är en infekterad fråga. Nästan alla, även de som bor i våra storstäder, har en bestämd uppfattning om vargen. Och självklart ska människor fritt få uttrycka sina åsikter och starta föreningar eller grupper för att påverka politiska beslut. Det är en grundbult i ett liberalt och demokratiskt samhälle. Att statliga myndigheter öppnar skattebetalarnas plånbok när Naturskyddsföreningen vill bråka om ett demokratiskt beslut är dock en helt annan femma.

Men det är precis det som skett när Naturskyddsföreningen fick bidrag av Naturvårdsverket för att försöka riva upp beslutet om vargjakten. Naturskyddsföreningen ville fortsätta driva kostsamma processer om vargfrågan i domstol. De använde också pengarna till att lobba EU-kommissionen, som i juli 2014 skickade ett brev till regeringen och ifrågasatte riksdagens beslut. Den nya regeringen vek sig för påtryckningarna och rev upp beslutet. Och skattebetalarna fick alltså stå för notan.

Jag föreslår att Naturskyddsföreningen använder sina egna pengar istället för att springa till staten och be om påfyllning. Föreningen har många medlemmar och vill de bråka får de faktiskt bekosta det med sina medlemsavgifter. Det är en minst sagt märklig ordning att Naturvårdsverket rycker in och betalar en skara lobbyister för att undergräva beslut som fattats på demokratisk väg. Visst ska även politiska beslut kunna omprövas. Men det här handlar om något helt annat, nämligen myndighetsfinansierad lobbyverksamhet.

Det är inte rumsrent att använda skattemedel till lobbying för att ändra våra demokratiskt fattade beslut i efterhand. Om vi inte gillar de beslut som politikerna tar så kan vi faktiskt avsätta dem i fria och öppna val, istället för att bakom stängda dörrar dra undan mattan för de folkvalda.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna

Till toppen