Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 juni 2018

Stoppa oskäliga tvärvillkorsavdrag

Sätt stopp för oskäliga tvärvillkorsavdrag, skriver Jan-Erik Andersson, konsult, i ett öppet brev riktat till Jordbruksverkets till generaldirektör Christina Nordin.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Istock

Landets stödsökande lantbrukare torde statistiskt sett vara unionens mest kriminellt belastade! Det beror på att Sveriges lantbrukare procentuellt sett får åtminstone fyra gånger fler sanktioner/avdrag på stöden med anledning av systemet med tvärvillkor, jämfört andra medlemsländer. ”Följer du den svenska lagstiftningen följer du alltid tvärvillkoren” (citat från er egen info-broschyr från år 2008) innebär att endast den som ertappas med lagbrott och samtidigt söker stöd riskerar sanktioner med tvärvillkorsavdrag.

I Sverige fastställs skuld, det vill säga att någon inte följer lagen, i allmän domstol, om inget annat är reglerat (ex. sanktionsavgifter). Förväntningarna är nu höga på förändringar av administrationen av EU-stöden efter ditt tillträde på posten som generaldirektör. Den nuvarande tillämpningen av tvärvillkoren uppvisar monumentala fel och brister. Kommissionens tjänstemän har erbjudit sig att ge råd och stöd till Jordbruksverket för att bestämmelsen om att endast 1 procent av de stödsökande lantbrukarna ska kontrolleras ska iakttas även i Sverige. Ta emot den utsträckta handen och sätt stopp för oskäliga tvärvillkorsavdrag.

Regeringen bestämde år 2007 att införa Extra tvärvillkor trots att det är en pålaga uttryckligen i strid med unionsrätten. Detta drabbar endast Sveriges lantbrukare, inga andra lantbrukare i övriga medlemsländer. Detta har jag helt nyligen anmält till kommissionen för fördragsbrott. Kommissionen har inlett en utredning.

Två tingsrätter i rad har i tvistemål med all önskvärd tydlighet konstaterat att innehållet i Länsstyrelsens kontrollrapporter kring tvärvillkor inte är ett bevis för att det förekommit överträdelser (bestämmelser lika med tvärvillkor). Jordbruksverket förlorade som bekant båda målen.

I dagarna skickar verket ut ”beslutsbrev” för åren 2015, 2016 och 2017. För de två sistnämnda åren är avdragsprocenten maximerad till 15 procent, av IT-tekniska skäl enligt er egen förklaring. För den som fick sanktion 2014 eller tidigare, alternativt 2017 eller senare, gäller avdrag upp till 100 procent. Myndigheters olika hantering av lika omständigheter (oberoende av kalenderår) är självklart både högst olämpligt och även direkt lagstridigt. Ändå är det precis vad ni ägnar er åt på verket. Hur avser du att rätta till detta innan ”beslutsbreven” får absurda konsekvenser?

Slutligen vill jag nämna att systemet med tvärvillkor är ett rättvist, förutsägbart och proportionerligt sanktionssystem, när det tillämpas i enlighet med unionsrätten. Därför är det särskilt olyckligt att just Jordbruksverket kritiserar tvärvillkorssystemet som sådant, när dessa regler i själva verket gynnar nationens intressen. Landets lantbrukare är i allra högsta grad laglydiga företagare som har allt att vinna på en lagenlig tillämpning av tvärvillkoren. Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att göra rätt i fråga om tillämpningen av systemet med tvärvillkor?

Jan-Erik Andersson

Konsult, Bälinge

LÄS OCKSÅ: Flera hundra bönder i oviss väntan på avdragLÄS OCKSÅ: Tvärvillkorsavdraget chockhöjdes – efter fyra år

Relaterade artiklar

Till toppen