Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 1 maj 2014

Svansbitning väl utforskat

Den danska grisproduktionen är inte olaglig, påstår Sören Söndergaard, ny vice ordförande för lantbrukarorganisationen Landbrug & Födevarer, som också berättar att deras egna forskare ”inte lyckats finna den gyllene formeln” för att förebygga svansbitning.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det vore bra om han tittade ut genom Axelborgs fönster då han skulle finna att forskare världen över, de flesta av dem dessutom oberoende forskare som inte avlönas av danska grisproducenter, länge studerat svansbitningsproblematiken. Dessa kunskaper har samlats in och analyserats av EFSA, EUs egen myndighet för livsmedessäkerhet, djurhälsa och djurvälfärd på EU-kommissionens begäran.

Svansbitning kommer som en blixt från en klar himmel menar Söndergaard och låtsas som om inte riskfaktorerna för svansbitning är välkända och väl beforskade.

Söndergaard försöker låtsas som att kunskap inte finns när EFSA visat att den finns. Han ignorerar dessutom fullständigt att kunskapen används, till exempel av grisproducenterna i Sverige, Finland och Litauen, men också av enskilda producenter i många andra EU-länder! Något som måste te sig som närmast en skymf mot dessa producenter.

”Kuperingen är det minst onda av två ting” menar Söndergaard vidare när han försöker att dribbla bort korten för vem som vill höra. Han borde säga: "Stympningen av grisen är det mest lönsamma för oss danska grisproducenter." För det är enbart av ekonomiska skäl som den danska stympningen av grisar fortgår.

Han påstår, mot vad som är uppenbart för envar betraktare av svansstympningsproblematiken, att "det viktigaste för danska lantbrukare är att säkra högsta möjliga djuromsorg” när det i själva verket är att säkra högsta möjliga konkurrenskraft – även om det sker till priset av att systematiskt bryta mot EUs grisdirektiv och mot EU-medborgarnas syn på hur man får bete sig mot grisar. Den danska grisproduktionen är olaglig och dessutom osmaklig då det handlar om kännande varelser!

Bo Algers, professor Husdjurshygien, Sveriges lantbruksuniversitet

Till toppen