Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 5 maj 2018

Svensk Fågel: ”Djurens välfärd är vår drivkraft och vardag”

Svensk Fågel som branschorganisation och dess medlemmar bryr sig visst om djurvälfärd – tvärtemot vad Djurens Rätt hävdar. Det skriver Jenny Andersson i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén

Trots våra försök att förklara, svara på dialog och motbevisa direkt felaktiga påståenden fortsätter Djurens Rätt att hävda att vi, Svensk Fågel som branschorganisation och dess medlemmar – vi kycklingbönder, ”inte vill skapa förbättringar för djuren”.

Vi vill inte stampa och skrika ”det vill vi visst!” till svar, i stället påpekar vi lugnt att djurens välfärd är ett av Svensk Fågels största verksamhetsmål, det är delvis därför branschorganisationen grundades. För att som kycklingbonde få vara medlem i Svensk Fågel måste du följa organisationens stränga krav och regler som ställs på hanteringen av svensk kyckling.

Vi bönder arbetar dagligen med djurens välfärd. Att våra kycklingar mår bra är en förutsättning för vår verksamhet och en drivkraft i vår vardag.

Djurens Rätt nämner i sitt svar kycklingars fothälsa och visar där tydligt hur de lyfter siffror ur sitt sammanhang och presenterar statistik på ett direkt felaktigt sätt. Programmet, som är utvecklat av SLU, är en del av Svensk Fågels kontrollprogram där fothälsa används som en indikator för hur kycklingarna har haft det i stallarna. Sedan programmet startade 1994 har vi sett en ständigt nedåtgående trend i andelen djur med anmärkningar. Detta är ett tydligt exempel på ett förbättringsarbete i vår bransch.

Som branschorganisation sitter Svensk Fågel med i flera av myndigheternas expert- och dialoggrupper kopplat till djurskydd där vi samarbetar med forskare och djurskyddsorganisationer. Vi är, tvärtemot vad Djurens Rätt påstår, mycket aktiva inom djurskyddsfrågor.

Vidare kritiserade Djurens Rätt våra kycklingars dagliga miljö. Moderna kycklingstallar i kombination med Svensk Fågels unika djuromsorgsprogram möjliggör detaljstyrning av inomhusklimatet. Temperatur, luftkvalitet och ljus anpassas efter kycklingarnas behov.

I Svensk Fågels bönders stallar finns olika sorters kycklingraser, inklusive långsamväxande. Samtliga raser är friska och robusta eftersom uppfödningen anpassas efter rasens näringsbehov och krav på stallmiljö. En kyckling märkt med Svensk Fågels Gula Pippin garanterar att djurets hälsa och välfärd har prioriterats.

Jenny Andersson,

Ordförande Svensk Fågel och kycklingbonde

LÄS MER: ”Svenska kycklingar har det inte tillräckligt bra”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen