Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 april 2018

Svenska kycklingar är friska och välmående

Smutskastning av de svenska kycklingbönderna kan bara leda till att den svenska kycklingen väljs bort till förmån för importerat lågpriskött från länder med betydligt sämre djurskyddsregler, sämre smittskydd och högre användning av antibiotika. Det skriver Jenny Andersson, ordförande i Svensk Fågel, hop med tolv andra debattörer.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos

Vi kycklingbönder arbetar med att ta fram bra mat till den stora andel av Sveriges befolkning som väljer att äta kyckling. För oss är det en självklarhet att våra djur mår bra. Våra gårdar är familjejordbruk som erbjuder god, klimatsmart och hälsosam svensk kyckling. Våra kycklingar föds upp frigående i stora, luftiga stallar med fri tillgång på foder och vatten. De har plats att utföra naturligt beteende som att picka, sprätta och sandbada i en ströbädd av spån eller halm.

Djurens Rätt driver just nu en insamlingskampanj som kritiserar svenska kycklingbönder och svensk djurhållning. Kampanjen drivs enligt Djurens Rätts långsiktiga mål, att avveckla animalisk livsmedelsproduktion och få så många som möjligt att bli veganer. Eftersom majoriteten av svenskarna fortfarande äter kött och kyckling vill vi kycklingbönder inom Svensk Fågel se till att den kycklingen kommer från djur som har haft det bra.

Förutom svenska myndigheters djurskyddslag, regler och kontroller har Svensk Fågel tillsammans med forskare och myndigheter utvecklat ytterligare krav- och kontrollsystem som främjar kycklingarnas hälsa och välfärd.

För att ta ett konkret exempel utvecklades folkhälsoprogrammet 1994, som en del av vårt övergripande Djuromsorgs- och kvalitetsprogram. Hälsosamma kycklingfötter visar att ventilation, luftfuktighet, fodersammansättning och kvalitet på underlag fungerar optimalt. Resultaten från fothälsoprogrammet visar att majoriteten av kycklingarna inte har några skador alls på sina fötter. Bra kvalitet på kycklingfötter inbringar dessutom ett mervärde då denna styckningsdetalj är en delikatess i ett flertal länder i Asien vilket skapar exportmöjligheter för våra medlemsföretag.

Resultaten från Djuromsorgsprogrammet har redovisats årligen till Jordbruksverkets referensgrupp för matfågel, där även Djurens Rätt ingått. Att Djurens Rätt bland annat påstår att kycklingarna har frätskador på sina fötter, visar att de inte vill ta till sig information om hur Svensk Fågels bönder dagligen arbetar med djurhälsa och djurvälfärd.

Vi har svårt att se hur en smutskastning av de svenska kycklingböndernas verksamhet skulle kunna leda till något annat än att den svenska kycklingen väljs bort till förmån för importerat lågpriskött från länder med betydligt sämre djurskyddsregler, sämre smittskydd och högre användning av antibiotika. Något både konsumenter, svenska bönder och framförallt kycklingarna förlorar på.

Jenny Andersson

kycklingbonde från Kalmar och ordförande i Svensk Fågel samt Svensk Fågels uppfödargrupp

Olof Dahlqvist

Möllehall, Blekinge

Ola Göransson

Röhls gård, Sörmland

Eskil Svensson

Eskilsgård, Blekinge

Jens Christensen

Hättorp gård, Östergötland

Daniel Johansson

Raggården, Västra Götaland

Ulrik Helgstrand

Rösäng, Sörmland

Anders Larsson

Värlingegården, Skåne

Erik Larsson

Spannarps säteri, Skåne

LÄS OCKSÅ: Djurens rätt ska inte få hålla i taktpinnen

Relaterade artiklar

Till toppen