Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 september 2019

Svenska kycklingbönder vill samarbeta över lantbruksgränserna

För oss kycklingbönder är samarbete inom de gröna näringarna en självklarhet, skriver Svensk Fågels uppfödargrupp efter Kronfågels senaste reklamkampanj.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 För oss kycklingbönder är samarbete inom de gröna näringarna en självklarhet, skriver Svensk Fågels uppfödargrupp efter Kronfågels senaste reklamkampanj.
För oss kycklingbönder är samarbete inom de gröna näringarna en självklarhet, skriver Svensk Fågels uppfödargrupp efter Kronfågels senaste reklamkampanj. FOTO: Cecilia Persson

För oss svenska kycklingbönder är det viktigt att vi alla bönder, oavsett om vi har djur, bedriver växtodling eller skogsbruk på våra gårdar, tillsammans samverkar för en levande landsbygd och värnar om våra djur, vår natur och vår miljö.

För oss kycklingbönder är samarbete inom de gröna näringarna en självklarhet.

Vi tror att det är viktigt att vi bönder, oavsett vilket eller vilka av de gröna näringar vi verkar inom, tillsammans samverkar med myndigheter om de regelverk som påverkar oss och att vi gemensamt står emot den billiga importen, ett av de största hoten mot oss svenska bönder och som prispressar alla lantbruksbranscher.

Vi behöver kroka arm när det gäller frågor som rör djurrättsaktivister och tillsammans sluta upp mot dem som hotar och hatar.

Många av oss, Svensk Fågels medlemmar, svenska kycklingbönder, driver våra gårdar genom att även ha växtodling, skogsbruk eller betande djur på våra marker – egna eller kollegors betande djur. För att hålla landskapen öppna och skapa en levande landsbygd samt arbetstillfällen på landet samverkar vi på landsbygden med varandra.

Svenska bönder arbetar och lever i samma land. Oavsett var i de gröna näringarna vi verkar ska vi inte ställas mot varandra. Det är de svenska fördelarna och hållbarhetsfaktorerna som vi har gemensamt och som bör hamna i strålkastarljuset.

Hur bra vi hanterar våra djur i Sverige, hur vi lyckas ge dem en optimal levnadsmiljö utan att påverka omgivande naturlig miljö negativt samt hitta synergier och kretsloppseffekter.

Vi har lyckats bli världsledande när det gäller låg antibiotikaanvändning inom produktionsledet, helt enkelt eftersom våra djur är friska och välmående genom hela livscykeln. Den svenska modellen inom lantbruket ger konsumenten livsmedelssäker mat från ett hållbart jordbruk och från djur som har haft det bra, oavsett djurslagsinriktning.

Tillsammans bör vi verka för att upplysa konsumenter om fördelen med att välja svensk mat med hög kvalitet, att svenska bönders djur har det bra, att gårdens kretslopp är beroende av de olika djurslagen och att vi tillsammans verkar för en hållbar produktion.

Svensk Fågels uppfödargrupp

LÄS MER: Lena Johansson: ”Sluta peka finger åt bönderna”LÄS MER: Ytterligare en aktivist dömd för intrång på Kronfågel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen