Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 oktober 2018

”Tjäna på den gröna omställningen”

När ska bönderna inse att vegetarianer och veganer inte är en övergående trend och se dem som en affärsmöjlighet i stället för ett hot? Det undrar ekobonden Adam Arnesson i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Adam Arnesson, ekobonde.
Adam Arnesson, ekobonde. FOTO: Mari Nälsén

Jag frågar mig när Lantbrukssverige ska börja se omställningen till mer vegetariskt som en positiv affärsmöjlighet?

Klimatforskningen är enig, vi behöver äta mindre kött för att klara livsmedelsförsörjningen till en ökande befolkning, utan att äventyra planetens framtid. Det är varken provokativt eller kontroversiellt att säga – det är helt enkelt så.

Den storskaliga köttproduktionen verkar också alltmer främmande för dagens konsumenter, inte minst unga, då den sällan tar hänsyn till djurens naturliga beteenden, och djurskydd prioriteras bort till förmån för rationalitet och ekonomi.

Forskare inom projektet New Legume Foods presenterade nyligen ett scenario där köttkonsumtionen minskar med 50 procent och täcks upp med svensk baljväxtodling. Något som minskar klimatpåverkan, förbättrar folkhälsan och dessutom skapar nya affärsmöjligheter för lantbruket.

Nu handlar det inte om att stoppa en förändring, eller att hoppas att detta är en tillfällig trend, utan att planera för framtiden. De som vill fortsätta driva en verksamhet som bygger på djurhållning måste ta sig en funderare kring vad djurens huvudsakliga uppgift på gården är. Att föda upp dem så billigt som möjligt, frikopplat från närliggande ekosystem och utan tanke på vilka mervärden som ligger bakom själva köttet kommer inte att vara långsiktigt hållbart eller efterfrågat.

Det handlar inte om att vara för eller emot kött, att vara arg på veganer eller känna sig missförstådd. Det handlar om att anpassa jordbruket till en större konsumtionsförändring som kommer att ske oavsett om lantbruket vill eller inte. Det är lantbrukets kunder, det vill säga matkonsumenterna som driver denna förändring, och det är upp till lantbruket att ställa om. Detta kommer att bjuda på möjligheter, men också utmaningar.

Hur ska gårdens kretslopp fungera, var ska näringsämnena komma ifrån, hur ska man upprätthålla den biologiska mångfalden när antalet djur kanske minskar? Behöver vi separera köttet från andra värden, är kanske djurens verkliga produkt de livsviktiga ekosystemtjänsterna, och hur ska man då ta betalt för dem? Det är angeläget att forskning, politik och näringsliv stödjer denna omställning, som både kräver ny kunskap och ekonomiska investeringar.

Handeln och den större förädlingsindustrin lägger i dag allt fokus inom produktutveckling på det vegetariska och veganska sortimentet. De flesta av produkterna bygger på importerad soja. Vad sägs om att vi startar den här omställningen med att byta ut sojan mot inhemska proteingrödor?

Självklart ska vi ifrågasätta hållbarheten i produkter som bygger på soja som besprutas kraftigt, bidrar till regnskogsskövling och är en katastrof för den biologiska mångfalden i andra delar av världen. Vi ska också leverera svenska hållbara alternativ, som ärter, gråärt, bönor av alla slag, protein från havre, raps eller kanske hampa.

Låt oss nu bjuda upp handel, industri och svenska konsumenter till ett smörgåsbord av växtprotein, och börja profitera på den gröna omställningen.

Adam Arnesson,

Ekobonde, Jannelunds Gård

LÄS MER: ”Varför svartmålar Krav största delen av livsmedelsproduktionen?”LÄS MER: Krav: ”Stämmer inte att vi svartmålar konventionell odling”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen