Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 1 mars 2017

"Välkommen till verkligheten"

Djurskyddshandläggarna ställer inga diagnoser, skriver Veterinärförbundets Johan Beck-Friis. Välkommen till verkligheten Johan – det är ju exakt det som sker. Det skriver Jan-Erik Andersson i ett debattsvar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Tv4

Då det är befogat med en kvalificerad veterinär kompetens sker i stället en subjektiv bedömning. I exempelvis Dalarnas län finns i dag heller inget behov av att utföra djurskyddskontroller i närvaro av distriktsveterinärer enligt länsstyrelsens eget utlåtande: ”Kompetensen finns hos länsstyrelsen som har välutbildade djurskyddshandläggare". Detta står att läsa i förvaltningsrättens dom i mål 3359-11 med flera.

En lantbrukare riskerar djurförbud och har i dagarna även åtalats för djurplågeri efter att han avlivade, med bultpistol och följande avblodning, en nykalvad kviga med livmoderframfall. Djurskyddshandläggare fanns på plats och beskrev förloppet: ”Djuret bedömdes vara utsatt för ett fruktansvärt utdraget lidande” och ”Djuret har sakta dött i blodbrist efter att ha blivit skjuten i huvudet och skuren i utan att ha kunnat värja sig”. Ingen veterinär tillkallades, ingen obduktion utfördes.

En annan lantbrukare har nyligen fått djurförbud och tvingats sälja sin köttdjursbesättning. Djurskyddshandläggarnas kontroller ägde vid ett tillfälle rum ”på håll” där ”flertalet djur bedömdes som på gränsen till för tunna”, och länsstyrelsen anger i kontrollrapporten att ”djuren absolut inte fick bli tunnare”, ”pälslösheten kunde bero på mineral- och proteinbrist”.

Ingen veterinär tillkallades vid något enda inspektionstillfälle, utan länsstyrelsens handläggare har härjat fritt, med länsveterinärens goda minne som för övrigt också har den dåliga smaken att utfärda djurförbud på dessa grunder. Duger det som problembeskrivning?

Vill verkligen Veterinärförbundet binda ris till egen rygg, med sin yrkeskårs goda anseende och legitimation i fara, genom att blunda för icke-veterinärers framfart? Det borde förbundets medlemmar fråga sig. Under tiden ser det ut som att vi andra får föra kampen mot kvacksalveriet utan Veterinärförbundets stöd, dessvärre.

Jan-Erik Andersson

Konsult, EU-bonden, Bälinge

 

LÄS MER: Professionellt jobb – inte kvacksalveri

Till toppen