Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 juli 2014

Världens renaste jordbruk tvingas till tvåfrontskrig

Naturskyddsföreningen (SNF) attackerar och förnedrar i sin propaganda det ”oekologiska” svenska jordbruket, världens mest miljövänliga vanliga jordbruk som står för 95 procent av den svenska matproduktionen. Jag inser alltmer vilken stor betydelse detta har för att det svenska jordbruket tappar mot importmaten, som ju ökat till över 50 procent av marknaden, mest i Europa.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag inser alltmer vilken stor betydelse detta har för att det svenska jordbruket tappar mot importmaten, som ju ökat till över 50 procent av marknaden, mest i Europa.

”Världens renaste jordbruk”, det svenska, tvingas nämligen till ett förödande tvåfrontskrig, dels mot den billigare importmaten, dels mot SNF: s knivhugg i ryggen. SNF: s propaganda får stort genomslag och många konsumenter, politiker och journalister tror att det bara finns ett miljökoncept i svenskt jordbruk, det ”ekologiska”.

En viktig orsak till detta är att det vetenskapliga begreppet ekologi, läran om samspelet i naturen, tillåtits namnge ett certifieringssystem. Det är naturligtvis genialt men det underlättar inte förståelsen för att ekologiskt hållbara odlingssystem –som vi naturligtvis ska eftersträva – kan utvecklas inom både det "ekologiska” och det vanliga miljövänliga jordbruket.

Jag kritiserar nu starkt SNF och försvarar det vanliga miljövänliga svenska jordbruket mot den sanslösa svartmålningen. När en av Sveriges ledande opinionsbildare på miljöområdet inte respekterar det svenska jordbruket är det inte lätt att hålla fanan högt mot importmaten. Här måste LRF få miljörörelsen och SNF med sig i att respektera hela det svenska jordbruket!

Men då måste LRF våga reagera mot svartmålningen och ta debatten. Det gör man tyvärr nästan inte, trots att SNF i sin kampanj ”byt till eko” utmålar det svenska jordbruket som ett förkastligt ”giftjordbruk som använder sjuka och vansinniga bekämpningsmetoder”. Hur nära kan man samarbeta med en organisation som inte respekterar det som LRF står för?

Centerpartiet respekterar fullt ut hela det svenska jordbruket och båda de miljövänliga odlingssystemen. När jag i P1 Morgon frågade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson om hon och MP respekterar 95 procent av Sveriges bönder undvek hon frågan, beklämmande nog. Miljöpartiets mål om 100 procent eko visar ju också indirekt på hur man nedvärderar ”världens renaste jordbruk”.

När jag står upp för det svenska jordbruket får jag ibland kritik, varför ogillar du ”ekologiskt jordbruk”. Jag förstår inte den kopplingen, naturligtvis respekterar jag ekokonceptet, står bakom dagens generösa miljöstöd och tillönskar framgång på marknaden! Men jag hyser samma respekt för det vanliga miljövänliga svenska jordbruket, jag är stolt över båda de miljövänliga svenska odlingssystemen!

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Till toppen