Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 maj 2013

Vi är unga, men inte dumma

Svar på "Naturskogar är inte skapade av skogsägarna", debattartikel av Karin Åström från Naturskyddsföreningen, i Skogsland nummer 20 2013.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Tack Karin för att du svarade på vårt öppna brev. Brev är ju bra men jag är ändå besviken på att ingen från Naturskyddsföreningen ville prata med mig när jag flera gånger ringde er och var upprörd över er ”reklam” på tågen. Vår inbjudan till er att komma ut i vår verklighet kvarstår. Då kan vi prata med varandra utan att märka ord och rabbla argument. Vi kan vandra genom skogar som låg kala när mina föräldrar var unga, rasta i en solig glänta och njuta av landskapet från någon höjd med vida vyer.

Vi skäms inte över våra brukade skogar, även om du anser att det bara är en återväxt av träd. De ger oss en del av vår försörjning och livsmiljö, och vi vårdar med glädje både virkestillväxt och smultronställen.

Du skriver i ditt svar till oss att det behövs en insikt om ekologiska samband. De flesta av oss inom LRF Ungdomen är uppvuxna i ekologiska samband av jord, skog och djur. Många av oss har också gedigna utbildningar inom de gröna näringarna så underskatta oss inte.

Vi är unga men vi vet mycket väl att den biologiska mångfalden inte är ”en dekoration”. Vi vet också att övergivna och igenväxande betesmarker är ett stort hot mot den biologiska mångfalden.

Genom att fortsätta att bruka jord och skog vill vi bidra till både biologisk mångfald och levande landsbygd. Vi är nämligen inte heller någon ”dekoration”. Vi är en del av de gröna näringarna, grunden för ett uthålligt samhälle.

Jag ser att ni har ny ”reklam” på tågen nu, ”Nils Holgerssons ganska värdelösa resa genom Sverige.” Där skriver ni om ”…en ganska så värdelös skog för oss människor”.

Vad vill ni uppnå med de här dystra bilderna och texterna? Fler medlemmar? Kunskap och dialog om naturhänsyn? Glada och motiverade skogsbönder? Bidrar de här annonserna verkligen till att utveckla naturhänsynen i skogsbruket? För det är väl ändå det ni, och vi, vill?

Vi vill i alla fall kunna lämna efter oss välskötta skogar med goda naturhänsyn till våra barn och barnbarn, så att de när de åker tåg i framtiden kan titta ut genom fönstret och tänka att där är en riktig skog.

Martin Anderberg, LRF Ungdomens styrelse

Till toppen