Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 maj 2018

”Viktigt att ta ansvar för en stark EU-budget”

Palle Borgström, förbundsordförande för LRF Sverige och Martin Merrilld, ordförande för den danska motsvarigheten Landbrug & Fødevarer kritiserar sina regeringar för att de ställer krav på en minskad EU-budget – ”I en alltmer osäker värld behöver våra regeringar ta ansvar för ett starkt EU” skriver de i ett gemensamt debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos

Diskussionerna om EUs kommande långtidsbudget – det så kallade multiannual financial framework (MFF) – är en fråga om Europas gemensamma framtid.

Under de senaste åren har vi sett starka politiska krav på nya EU-utgifter för initiativ som riktar sig inom euroområdet, som migration, försvar och forskning. Samtidigt står EU inför en stor budgetutmaning efter Brexit.

Om den gemensamma jordbrukspolitiken drabbas av nedskärningar riskerar Europas bönder stora ekonomiska förluster. Risken för detta är uppenbar om medlemsstaterna inte tillför nya budgetmedel till de nya initiativen inom exempelvis migrationspolitiken eller kompenserar för det kommande ”Brexitunderskottet”. Vi behöver en stark jordbruksbudget för att säkerställa att europeiska jordbrukare kan leverera mat till konsumenterna till konkurrenskraftiga priser samtidigt som de uppfyller det europeiska samhällets ambitiösa krav på hur maten produceras när det gäller miljö, klimatförändringar och djurskydd.

Därför är det nödvändigt att öka de nationella EU-bidragen så att de hamnar över 1 procent av BNI – men det motsätter sig tyvärr just våra regeringar och utmärker därmed sig negativt bland EU-staterna.

Jordbrukspolitiken är ett av de mest framgångsrika gemensamma politikområdena inom EU. Sedan den gemensamma jordbrukspolitiken infördes på 1960-talet har andelen som konsumenterna lägger på mat halverats, från 30 till 15 procent. Under den tiden har jordbruket starkt effektiviserats och levererar ett brett utbud av säker och hälsosam mat som produceras med höga djuromsorgs- och miljökrav. Jordbrukets andel av EU:s budget har samtidigt minskat sedan 1980-talet från 70 procent till 38 procent.

Om man som Danmark, Sverige, Holland och Österrike enbart fokuserar på att minska EUs budget så hamnar man utanför förhandlingsbordet. Istället borde fokus ligga på att påverka EU.

I en alltmer osäker värld behöver våra regeringar ta ansvar för ett starkt EU.

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF Sverige

Martin Merrilld,

Ordförande Landbrug & Fødevarer Danmark

LÄS OCKSÅ: Svensk-danskt angrepp mot regeringarna om CapLÄS OCKSÅ: Ulf Kristersson vill skära mer i Cap

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen