Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 1 maj 2019

Viltskadorna kräver nytänkande

Om LRF ska kunna skapa medlemsnytta när det gäller viltskadorna måste LRF på ett mera konkret sätt medverka till att det skjuts fler djur, skriver debattören Sören Larsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vildsvin orsakar stora skador.
Vildsvin orsakar stora skador. FOTO: Mostphotos

Det blir allt mer uppenbart att det krävs ett nytänkande för att komma till rätta med viltskadorna. Om inget görs kommer skadorna att bli ännu värre eftersom flera viltstammar växer. Uppenbarligen räcker jägarkåren inte till. Det gäller både markägande jägare och jaktarrendatorer.

Det visar sig också att de åtgärder som trots allt vidtagits inte är tillräckliga. Det är naturligtvis bra att utfordringen begränsas, att jakttiderna ses över och att olika samverkansmodeller tillämpas. Men det räcker inte. Det måste helt enkelt på många håll skjutas fler djur. Men vilka skall göra det om jägarna är för få? Länsstyrelserna och Naturvårdsverket skjuter inga djur. Regering och riksdag skjuter inga djur. Det är bara vi jägare som gör det.

Nu kommer allt fler rapporter om lantbrukare som börjar ge upp och som ifrågasätter om det är möjligt att fortsätta som lantbrukare. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Hur kan man då öka jakttrycket om antalet jägare inte räcker till? Här krävs uppenbarligen ett nytänkande. Ett nytänkande som inte handlar om fler propåer till myndigheter och politiker och inte heller om att LRF fortsätter med sina gliringar mot Svenska Jägareförbundet som faktiskt arbetar målmedvetet för att locka fler att bli jägare.

Om LRF ska kunna skapa medlemsnytta när det gäller viltskadorna måste LRF på ett mera konkret sätt medverka till att det skjuts fler djur. Därför bör LRF överväga att ställa ett antal yrkesjägare till medlemmarnas förfogande. Ett antal grupper med kanske runt fem jägare i varje grupp. Dessa skulle kunna ”avropas” av medlemmar som har stora viltskador. Det bör inte kosta något att anlita dessa eftersom alla har nytta av att viltstammarna minskar.

De som anlitar yrkesjägarna skulle kunna få behålla djuren mot marknadsmässig betalning. Övriga djur säljs till viltslakterier. Efter en tid utvärderas försöket och beslut fattas om det skall permanentas och eventuellt utvidgas. Men några kommer säkert att hävda att förslaget är dåligt. Inte skall LRF syssla med sådant. Men kom då med ett bättre förslag. För något måste uppenbarligen göras.

Genom att ställa yrkesjägare till medlemmarnas förfogande skulle LRF också ”stämma i bäcken” när det gäller de propåer som nu och då framförs om att länsstyrelserna bör ges rätten att anställa yrkesjägare som över huvudet på markägarna får till uppgift att minska viltstammarna.

Sören Larsson

Stockholm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen