Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 21 augusti

”Viltsvinsstammens ökning ett samhällsproblem”

Vildsvinsstammens ökning och de skador det medför är inget markägarproblem, det är ett samhällsproblem, skriver Thomas Magnusson i ett debattsvar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vildsvinsstammens ökning och de skador det medför är inget markägarproblem, det är ett samhällsproblem, skriver Thomas Magnusson.
Vildsvinsstammens ökning och de skador det medför är inget markägarproblem, det är ett samhällsproblem, skriver Thomas Magnusson. FOTO: Mostphotos

Slutreplik till Sören Larssons debattartikel ”Markägare måste ta gemensamt jaktansvar”. Naturligtvis har markägare ett stort ansvar vid viltförvaltning, men det är både naivt och ett önsketänkande att tro att markägaransvaret skulle vara lösningen på den alltmer akuta situationen med den kraftigt ökande vildsvinsstammen.

Vildsvinsstammens ökning och de skador det medför är inget markägarproblem, det är ett samhällsproblem!

Det blir allt färre aktiva bönder som dessutom är ägare till mark. Men visst finns det fortfarande markägare som är aktiva vildsvinsjägare. Man ska komma ihåg att det var riksdagen, för övrigt påhejad av jägarorganisationerna, som beslöt att vildsvinen skulle bli en del av den svenska faunan. Det fanns stora farhågor mot detta, inte minst från bondehåll. Därför är vildsvinsfrågan ett politiskt ansvar.

Nej, det skjuts inga vildsvin på LRF-stämmor, men LRF är den aktive bondens organisation. Därför är det viktigt att denna fråga tas upp och därigenom blir en fråga för helheten, och för att företrädare för LRF kan stå enade gentemot myndigheter och politiker.

Viltförvaltning innebär balans mellan viltstammar och dess påverkan på jord- och skogsbruk, trafik etcetera. Men tyvärr så har förvaltningen misslyckats, och det gäller inte bara vildsvinsstammen, utan flera andra viltstammar.

När det gäller vildsvinen så handlar det nu om skyddsjakt, förvaltningen har misslyckats. Därför har Jägarförbundet också ett stort ansvar eftersom man har det så kallade allmänna uppdraget.

Om vi i ett första steg ska kunna halvera vildsvinsskadorna måste det organiseras en effektiv fällfångst, som förslagsvis sköts av lokala entreprenörer. De kan också ta hand om viltköttet och sälja det på marknaden.

Thomas Magnusson,

Rinkaby, Kronobergs län

LÄS MER: ”Markägares ansvar att jaga vildsvin – inte politikernas eller jägarnas”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen