Den sociala skogen
En fin sak med skogen är att den inte väljer att lokalisera sig till storstäderna. Inte heller flyttar den verksamheten utomlands. Den står där den står, skriver Helena Löthgren.
En fin sak med skogen är att den inte väljer att lokalisera sig till storstäderna. Inte heller flyttar den verksamheten utomlands. Den står där den står, skriver Helena Löthgren.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Det är fantastiskt att bo på landet. Visst finns det bekvämligheter i staden som är svåra att åtnjuta när man bosatt sig på landsbygden, men motsatsen gäller också. Att ha naturen runt knuten är en fantastisk förmån som är få förunnat i storstaden. Ibland kan det kännas lite motigt på landet när bussförbindelser, skolor och sjukvård lägger ner. Tack och lov flyttar man dock inte på skogen. För ett skogsbruk har även en social hållbarhet.
Skogen bidrar med sin närvaro till en mängd olika arbetstillfällen på landsbygden. Som boende på landsbygden kan vi försörja oss inte bara som skogsägare, utan även som skogsarbetare, entreprenörer, massabruks- eller sågverksarbetare, virkesinköpare eller med en hel del andra jobb som är direkt knutna till skogsbruket. För att inte tala om alla de synergieffekter som detta har på övriga yrkeskategorier. Flera av oss skulle helt enkelt inte kunna fortsätta leva på landet om inte skogen bidrog med social hållbarhet för oss alla. Och ju fler vi är som kan fortsätta bo utanför storstäderna tack vare skog och skogsbruk, desto lättare blir det för andra yrkeskategorier att etablera sig på landsbygden, där skogen fortsätter verka som ett hjärta för bygden.
En fin sak med skogen är att den inte väljer att lokalisera sig till storstäderna. Inte heller flyttar den verksamheten utomlands. Den står där den står helt enkelt. Naturligtvis kan en hel del skogsrelaterade tjänster även skötas från stadsmiljö, men kärnan finns kvar. Träden flyttar inte och arbetstillfällen ges där skogen står.
Skogen bjuder även på en fantastisk rekreation. Vill du studera svampar, fåglar, insekter eller bege dig på viltsafari? Varsågod, det är helt gratis i skogen. Vill du springa, cykla eller ströva i fantastisk miljö är det bara att ge sig ut. Inga gymkort behövs. Friskvårdsbidrag är överflödigt. Kostnaden är noll.
Vill du kanske spara matpengar genom att fylla frysen med bär och svamp så är det bara att ge sig ut. Skogen bjuder. För att inte tala om det mentala välbefinnande som går att hitta bland tystnaden i skogen, genom att blicka upp på trädkronorna eller sitta på en stubbe. Du behöver inte boka tid.
Ett hållbart skogsbruk är viktigt för oss. Det är viktigt för vår ekonomi, vårt klimat och för en ökad biologisk mångfald. Men vi får inte glömma bort vad ett hållbart skogsbruk gör för oss människor på det sociala planet. Något helt ovärderligt, om ni frågar mig. Tack skogen!
Helena Löthgren, skogsägare