Det amerikanska lantbruket ska sluta damma ner

Den här veckan skriver Björn Folkesson om vetepriser som pekar spikrakt uppåt, samma sak för mjölkpriset. Men Folkesson pratar också om hur USA under Bidens ledning ska minska sina utsläpp av koldioxid. Renare luft är målet – och då måste de amerikanska bönderna odla så att det dammar mindre.

Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: ISTOCK

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Det har nu blivit en ordentlig prisskillnad när det gäller vetet. För den som vill sälja i maj erbjuds nu 204 euro per ton. Den som i stället vill sälja den nya skörden hamnar på 188 euro per ton. Det är en skillnad på hela 16 euro! Marknaden räknar med att veteskörden 2021 kommer att bli god eller rent av mycket god.

Samtidigt utgår andra placerare från att det uppkommer många stora affärer fram till dess att vi ser den nya skörden, vilket får priset på gammalt vete att ligga verkligt högt.

Att Ryssland nu infört exportskatt på vete gör förstås köparna än mer oroliga då ryska leveranser ut till världsmarknaden stryps till väsentlig del. Det är inte många euro kvar innan vi ser ett nytt rekord, även om vi inte är där än.

Det här är ett väldigt fint läge för oss odlare. Det vi i första hand har att bevaka är priset på ny skörd och så länge det ligger stabilt kan vi ta det ganska lugnt men samtidigt ska vi vara beredda på sälja viss del av kommande skörd. Det kommer med säkerhet att vara många bönder som gör ett bättre vetepris 2021 än vad de gjorde i fjol och då ska man inte klaga.

Mjölk. Positiva nyheter även här. Fonterra-auktionen från början av veckan slutade med en uppgång för skummjölkspulvret. 2930 dollar per ton betalades och så högt har det inte varit sedan februari 2020. Det var bara strax över 30000 ton som utbjöds, så det är väl en del i förklaringen till prisuppgången.

Brexit är en fortgående följetong och beroende på hur avtalet utfaller så kan Arla tappa riktigt stora belopp. Ingen vet vad EU eller Boris Johnsson tänker och det är kanske en osäkerhet som gör att Arla ligger lite onödigt lågt med mjölkpriset. Brexit och dess osäkerhet kan i alla fall inte hindra fördelarna med ett högt internationellt pris på skummjölkspulver. Det kommer mjölkleverantören till godo på ett eller annat sätt.

USA. Nu är snart Biden på plats i Vita huset och i alla fall ett av hans beslut kommer att påverka det amerikanska jordbruket ganska kraftigt. Han ska skapa regler för att minska utsläpp av koldioxid. Det var väntat men han ska även förmå USA:s bönder att odla så att det dammar mindre. Renare luft är tanken.

Om det ska bli verklighet kommer det att märkas rejält i landets produktion. Hur odlar man utan att det dammar i varken sådd eller skörd? Vi får se men om beslutet går igenom, men räkna med högre matpriser.

Ska miljökvaliteterna upp så går produktionen ned … det har vi lärt oss under alla år när alternativen visar upp sig.

LÄS MER: Björn Folkesson: "Lite lugn och skatteplanering kan alla bönder behöva

LÄS MER: Svinpest och pandemi gör läget akut för tyska grisproducenter