Hönseriägaren: ”Det är rörande hur folk engagerar sig”

Under måndagen brann hönseriet tillhörande Landsberga gård ner och upp emot 15 000 fjäderfän brann inne. Per Sandqvist, som är en av ägarna, berättar om det enorma engagemang de mött och att det trots eländet och chocken finns hopp om att kunna fortsätta verksamheten.

Under natten till måndag brann Landsberga gårds hönseri ner och 14 000 till 15 000 fjäderfän brann inne. (Bilden är från ett tidigare tillfälle)
Under natten till måndag brann Landsberga gårds hönseri ner och 14 000 till 15 000 fjäderfän brann inne. (Bilden är från ett tidigare tillfälle) FOTO: PRIVAT

Tidigt under måndagsmorgonen startade en omfattande brand i Landsberga gårds hönseri strax utanför Enköping.

Räddningstjänsten var på plats strax efter 04:30 på morgonen, men hönseriet var redan övertänt och inget gick att rädda. Hela byggnaden brann ner och de 14 000 till 15 000 fjäderfän som fanns i hönseriet brann inne.

– Det är tungt, vi är ju fortfarande delvis i chock. Det är en process innan man kan ta in det totala eländet, säger Per Sandqvist, som är fjärde generationen att driva gården, tillsammans med sin bror Joakim Sandqvist.

LÄS MER: Stort hönseri har brunnit ner till grunden

”Hela ladugården stod i brand”

Per är andra steget i den larmkedja som de har kopplat till hönseriet och han fick larm till sin mobil runt 04-tiden på måndagsmorgonen. Då hade hans bror Joakim redan fått larmet.

– Joakim cyklade dit för att kolla och då slog redan lågorna ut från taket. Jag bor lite längre bort och när jag kom dit lite senare stod hela ladan i brand, säger Per.

Marie, Joakim, Per och Anette Sandqvist är alla engagerade i gården på olika sätt.
Marie, Joakim, Per och Anette Sandqvist är alla engagerade i gården på olika sätt. FOTO: PRIVAT

Värst för de anställda

Gården de driver tillsammans ägs av Statens fastighetsverk, men familjen har arrenderat gården sen lång tid tillbaka.

– Det var min farfars far som byggde ladugården, så det är klart det är ju väldigt ledsamt. Men värst är det för våra anställda, de har ju inget arbete att gå till, säger han.

Brandorsaken fortfarande oklar

Det är fortfarande oklart vad som orsakat branden och i dagsläget har polisen inte kunnat inleda den tekniska undersökningen.

– Nej, det måste svalna först. Just nu ligger allts om i en ruin och det pyr fortfarande. Det ser förskräckligt ut, säger Per Sandqvist.

Eftersom så stora värden förstörts rubriceras händelsen som mordbrand.

Hopp i allt elände

Men trots att det fortfarande pyr i askan ser Per Sandqvist visst ljus.

– Ett halmstrå vi greppar efter är att äggembalaget inte har brunnit upp. Så vi kan fortsätta att ta in närproducerade ägg från andra producenter och förpacka.

”Vi kan inte lägga ner”

Han berättar också att de inte kommer att lägga ner verksamheten.

– Vi kommer inte att lägga ner. Vi har lagt in alltför mycket jobb, energi och glädje för att lägga ner. Vi får också massor av positivt från kunder, omgivning och även från handeln som i dag tar emot närproducerat med öppna armar. Det går inte bara att släppa.

Enormt engagemang från omgivningen

Per Sandqvist berättar också att de under gårdagen la ut information om vad som skett på Facebook och att de redan i dag fått över 1000 reaktioner.

– Det är en så stor medkänsla. Det är rörande hur folk engagerar sig och ger styrkekramar.

Han berättar om 11-åriga Maja som när hon hört om vad som hänt startat en insamling för att hönseriet ska kunna bygga upp verksamheten igen.

– Ja, i går hade hon fått ihop 3000 kronor. Det är så rörande, säger Per.

Tuff väg tillbaka

Samtidigt menar han att det inte är en enkel väg tillbaka.

– Det är ingen quick fix att bygga upp en sån här sak. Vi hoppas det ska gå vägen men samtidigt har vi fått den sämsta skörden någonsin och vi måste få igång kassaflödet ganska snart. Det kommer bli en utmaning rent ekonomiskt.

Trots det som hänt är gårdsbutiken helt oskadd.
Trots det som hänt är gårdsbutiken helt oskadd. FOTO: PRIVAT

Gårdsbutiken oskadd

Samtidigt kommer de verksamheter som gå att vara öppna som vanligt på gården.

– Ja, gårdsbutiken är öppen som vanligt och det kommer finnas ägg att köpa. Det känns viktigt att folk förstår att hela gården har inte brunnit upp utan gårdsbutiken är helt oskadd.