”Det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol”

Återigen ska det utredas om det går att förena svensk gårdsförsäljning av alkohol med Systembolagets monopol, och det utan att bryta mot EU-rätten eller påverka folkhälsan, skriver Lena Johansson i sin ledare.

FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Två tidigare utredningar har gjorts, 2000 och 2010, men trots att den senare hade tydliga förslag på hur gårdsförsäljning skulle kunna genomföras har inget hänt.

Sverige är det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Vårt grannland Finland har däremot lyckats hitta en modell som kan förena alkoholmonopolet med gårdsförsäljning under vissa förutsättningar. Det borde vara möjligt även här.

Den svenska dryckesbranschen har vuxit kraftigt under senare år och skulle kunna vara viktig för att uppnå målen i den svenska livsmedelsstrategin. Innan coronapandemin bröt ut omsatte dryckesbranschen närmare två miljarder kronor och skapade cirka 5 500 direkta arbetstillfällen. Antalet småskaliga vingårdar, mikrobryggerier och destillerier - de flesta belägna på landsbygden - har ökat med drygt 50 procent, från 555 till 870 på bara ett par år.

Med ändrade möjligheter till gårdsförsäljning finns potential för en ytterligare ökning. Enligt Dryckesrapporten från förra året står branschen endast för 10 procent av Sveriges livsmedelsexport, jämfört med i genomsnitt 30 procent i övriga EU.

Sverige tillhör numera världstoppen i kocktävlingar och andra kulinariska sammanhang. Men även svenska drycker vinner årligen fina internationella priser. För att ytterligare utveckla besöksnäringen och få ett skyltfönster mot både svenska konsumenter och omvärlden måste det bli möjligt för dryckestillverkarna att anordna provsmakning och försäljning på plats.

Det kan inte vara omöjligt att kombinera detta med Sveriges restriktiva alkoholpolitik. Sedan EU-inträdet har nya möjligheter att beställa alkohol öppnats även i Sverige. Därför är det svårt att föreställa sig att just gårdsförsäljning av exklusiva drycker från småskaliga tillverkare skulle vara ett problem för folkhälsan.

När det nu finns en riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning borde den nyligen tillsatta utredningen inte bli ytterligare en hyllvärmare, utan resultera i att ändringar i alkohollagen slutligen görs.

LÄS MER: Mathistorikern: Då avskaffades alkoholmonopolet

LÄS MER: ”I det heliga klimatets namn är allt tillåtet”