Det här ska du tänka på när du köper begagnat

Att investera i en ny traktor, skördetröska eller halmhack kan vara en dyr investering och det finns mycket att tänka på inför köpet. Handlar du begagnat kan det vara ännu fler saker att tänka på för att inte åka på en nitlott. I veckans avsnitt av Lantbrukspodden får du tips av experter på vad du ska tänka på inför begagnatköpet.

Land Lantbruks reporter Rebecca Johansson intervjuar Anders Björck och Lennart Nilsson om vad du ska tänka på när du köper begagnat.
Land Lantbruks reporter Rebecca Johansson intervjuar Anders Björck och Lennart Nilsson om vad du ska tänka på när du köper begagnat.

Vill du köpa en begagnad lantbruksmaskin i dag finns det flera sätt att göra det på, som genom en firma, på en auktionssajt eller av grannen. Om du köper en maskin som det senare visar sig vara fel på finns det hjälp att få genom Reklamationsråd för skogs- och lantbruksmaskiner, som finansieras av LRF och Maskinleverantörerna.

Men det finns en hel del saker att tänka på innan köpet anser Anders Björck, handläggare och utredare åt reklamationsrådet.

– Man behöver göra en lista för sig själv: Vad är viktigt för mig? Och så bör man kolla av med säljaren och på den maskinen att de här funktionerna finns med så att man överhuvudtaget köper rätt maskin. Sen när man gjort det så bör man säkerställa att alla de här funktionerna som är viktiga för en också fungerar. För man ska veta att en begagnad maskin är använd av någon under en viss tid, säger han.

– Just det här att fundera verkligen vad man behöver, det gäller även när man köper nytt. Det är faktiskt en fråga vi ibland kan se i rådet, att det handlar om att man inte fått det man förväntat sig, säger Lennart Nilsson, som är med i LRF:s riksstyrelse och ledamot i Reklamationsrådet för skogs och lantbruksmaskiner.

Vilken hjälp du kan få och inte få beroende på vem du köper av, samt mer tips om vad som är viktigt att tänka på inför ett maskinköp hör du i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden