"Dieselrabatten har varit omdiskuterad länge"

Det rekordhöga dieselpriset gräver just nu djupa hål i böndernas kassor. Förslaget att avskaffa dieselrabatten är omdiskuterat. Lantbrukspodden frågade utredaren Helena Jonsson varför jordbruket måste gå före i klimatomställningen.

Regeringens utredare Helena Jonsson intervjuas i Lantbrukspodden av Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson och politikreporter Gunilla Ander om lantbrukets möjlighet att bli fossiloberoende till 2030.
Regeringens utredare Helena Jonsson intervjuas i Lantbrukspodden av Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson och politikreporter Gunilla Ander om lantbrukets möjlighet att bli fossiloberoende till 2030. FOTO: KRISTER HOLGER

Landshövding Helena Jonsson, utsågs av regeringen att utreda ett fossiloberoende jordbruk. I somras presenterades förslagen, bland annat att återbetalningen på dieselskatten slopas till 2030 och ersätts av ett generellt lantbrukaravdrag på skatten.

– Det är ganska ologiskt att man får tillbaka skatten på bränsle på fossil diesel, när man inte kan få det på förnyelsebara drivmedel, säger Helena Jonsson, som i sin tidigare roll som LRF-ordförande ofta tog strid för dieselrabatten på lantbrukets arbetsmaskiner.

Lantbrukare som kör mycket på fossil diesel riskerar att förlora på ett allmänt skatteavdrag, men Helena Jonsson tillbakavisar att det skulle slå orättvist. Den gröna skatteväxlingen tillför lantbruket 1,5 miljarder kronor totalt, vilket betyder att många blir överkompenserade, och några men inte många blir underkompenserade, anser hon.

– Det kommer att bli en betydligt mer varaktig lösning än skatteåterbetalningen, som har varit uppe på förhandlingsbordet varenda år.

LÄS MER: Lyssna på fler avsnitt av Lantbrukspodden här