Det digitala lantbruket i fokus på årets Elmia

Hur svenskt lantbruk kommer att utvecklas med hjälp av digital teknik, robotik och sensorer är temat för den 43:e upplagan av Elmia Lantbruksmässan som i dag, onsdag, invigdes av Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings lön och tidigare LRF-ordförande.

Elmia-mässan invigdes i dag av Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings Län.
Elmia-mässan invigdes i dag av Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings Län. FOTO: GUNILLA ANDER

Årets mässa har lockat 340 utställare och kan visa upp över 300 djur, vilket är fler än vanligt – något som de mässansvariga ser som särskilt positivt efter sommarens torka och foderbrist.

Vad som saknas för första gången på många år är däremot närvaron vid invigningen av en jordbruks- eller landsbygdsminister. Det är en konsekvens av den utdragna regeringsbildningen i Sverige.

18 000 besökare

Den förra Elmia Lantbrukmässan, som hölls för två år sedan, drog knappt 18 000 besökare. Maria Lindsäth som är mässansvarig hoppades vid öppnandet att åter komma upp i samma siffra.

På årets program finns också en rad debatter där deltagarna ser in i den spåkula som är teknikens framtid.

Tonen anslogs vid invigningen där debatten handlade om hur digitaliseringen påverkar våra livsmedel och där Helena Jonsson agerade moderator.

Kan nå ut i världen

Som ett av de mest digitaliserade länderna med en av de bästa startup-scenerna har Sverige goda möjligheter att nå internationell framgång med sina hållbara livsmedel, spådde Åsa Zetterberg, vars jobbtitel är Sveriges digitaliseringschef.

– Vi har ett innovativt klimat och kan nå ut mer i världen med våra hållbara och kvalitativa produkter, säger hon.

Hennes råd till branschen var att gå samman i nya konstellationer, för att på så sätt nå en större marknad.

Digitalisering i jordbruket diskuterades vid Elmia-mässan. Paneldeltagare var Åsa Zetterberg, Sveriges digitaliseringschef, Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, Palle Borgström, LRF-ordförande och moderator Helena Jonsson längst till vänster.
Digitalisering i jordbruket diskuterades vid Elmia-mässan. Paneldeltagare var Åsa Zetterberg, Sveriges digitaliseringschef, Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, Palle Borgström, LRF-ordförande och moderator Helena Jonsson längst till vänster. FOTO: GUNILLA ANDER

Sverige på fjortonde plats inom livsmedelssektorn

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, var inte lika översvallande optimistisk.

– Sverige är högt rankat innovationsmässigt, men det gäller tyvärr inte inom livsmedelsektorn, där vi ligger på fjortonde plats. Det gäller att höja rankningen, sade Karin Brynell och jämförde med andra sektorer där Sverige ligger i absolut internationell framkant.

LRF:s nuvarande förbundsordförande Palle Borgström tog upp den automatiserade framtiden ur lantbruksföretagarens perspektiv. Inte minst kan den minska tidskrävande byråkrati.

– I framtiden kan digitala verktyg underlätta sådant som spårbarhet, så att lantbrukaren inte behöver fylla i så mycket papper, spådde Palle Borgström.