”Digitaliseringens framfart – robotarna tar över”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året 2018 – här spanar Maria Zander, chefredaktör för landlantbruk.se, om digitaliseringen och robotarnas framfart.

FOTO: ISTOCK

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Robotarna tar över. Nej, det är ingen avlägsen dystopi eller innehållet i en dålig science fiction-film, bara verkligheten 2018.

I december rapporterade Land Lantbruk om Vallens gård i Ljusdal, som blivit Nordens största robotbesättning med 18 nyinköpta mjölkrobotar.

Men det är inte bara i mjölksektorn som robotarna är på frammarsch. Artificiell intelligens (AI) i form av bland annat röststyrda enheter spås av experterna vara en av trenderna som slår igenom på allvar i Sverige 2018. Det gäller allt från mobiltelefoner till maskininlärning, menar IT-företaget Citrix.

Var fjärde internetanvändare uppger att hen någon gång använt det sociala mediet Twitter. Mikrobloggen, som länge ansågs slumrande, fick ett rejält uppsving förra året – mycket på grund av den amerikanske presidenten och provokatören Donald Trump, som använder Twitter som främsta mediekanal. Att vi får se mer av Trump på Twitter 2018 är ingen högoddsare.

En annan kanal som växer så det knakar är Facebook. Plattformen är redan nu en betydande maktfaktor och blir än viktigare för såväl företagare som makthavare, även om Facebook nästan ratas helt av personer under 15 år.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är en av flera politiker som har en egen Facebooksida för att kommunicera med sina väljare. Och så klart blir det än viktigare när ett valår stundar. Att Buchts direktsända julpyssel blivit en riktig klickraket talar sitt tydliga språk.

Hybrida molntjänster och i synnerhet den digitala valutan bitcoin är en annan snackis som med stor sannolikhet stärker sin position. Huvudsyftet där är att göra det möjligt med internetbetalning mellan användare utan någon inblandning av tredje part.

Önskelista 2018

– Danska Coop tar in den senaste trenden – kärnfri avokado, även kallad cocktailavokado – i sitt sortiment och flera livsmedelsföretag sägs vara intresserade av att agera återförsäljare i Sverige. Är det för mycket begärt med kärnfri avokado i svenska butiker?

– I likhet med plogande entreprenörer hoppas jag på en lång och snörik vinter som tillåter skidåkning både utför och på längden.