Djurhälsan i fokus ger hög avkastning på Kjulsta
Med kornas hälsa och välmående i fokus så jobbar Anders Eriksson och Maria Ekstrand på Kjulsta mjölk för ett hållbart företag och det har gett avtryck i lönsamheten.
Med kornas hälsa och välmående i fokus så jobbar Anders Eriksson och Maria Ekstrand på Kjulsta mjölk för ett hållbart företag och det har gett avtryck i lönsamheten.
Det är full fart för paret, som förutom gården Kjulsta där de 290 mjölkkorna finns också har mycket jobb på Binklinge, en granngård som de köpte förra året. Köpet har gjort det möjligt att bli självförsörjande på foder till djuren. Binklinges 135 hektar åker hade då legat i träda under många år, men nu börjar arbetet med att bruka marken synas.
– En milstolpe, säger Anders Eriksson och blickar ut över de nyharvade fälten.
De bedriver ekologisk mjölkproduktion och växtodling sedan sex år tillbaka. Strategin för företaget är tydlig.
– Vi gör allt vi kan för att djuren ska ha det så bra som möjligt. Det finns olika strategier att driva mjölkproduktion men vi har valt linjen att för miljöeffektiviteten få dem att producera så mycket som möjligt, säger Anders.
Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.
Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk 26/27 den 22 juni.
Det var 2010 som Anders tog över föräldragården Kjulsta, ett par mil utanför Nyköping i Södermanland, men att det skulle bli så var inte självklart. Anders är utbildad maskiningenjör och arbetade på Väderstad. Att jobba på kontor gjorde honom rastlös, så under helgerna åkte han hem och hjälpte till på gården. Efter fem år på Väderstad tog han tjänstledigt och flyttade hem för att jobba heltid. Han började med att mjölka och sköta djuren under dagtid. På kvällarna satte han sig in i växtodlingen.
– Jag har nog blivit en bra företagare. Jag är kanske inte så duktig på att köra traktor egentligen. Men även om jag är stressad ofta så är jag nog bra på att hålla många bollar i luften och se möjligheter.
Maria Ekstrand kommer också från en annan bakgrund. Hon jobbade som kommunal miljöinspektör samt djurskyddsinspektör. 2011 började hon arbeta halvtid på gården. Sen 2017 har hon lämnat inspektörsjobbet och är heltid i lantbruket. Korna är hennes område och på frågan om hon numera är kofrälst svarar hon så här:
– Ja, verkligen. Det är bara det som gäller. Det är mycket roligare än hästar. Nu kan jag inte förstå hur man kunde tycka det var så roligt med hästar, det här är mycket mer spännande. Det händer så himla mycket och man måste kämpa på ett helt annat sätt. Det föds, de blir sjuka och det är sådant snurr på allt.
När det kommer till kornas välmående och hälsa så är filosofin att ta snabba beslut.
– Besluten ska tas snabbt, inget avvaktande. Behöver de hjälp så ska de få det direkt. Det är det viktigaste. Jag vill inte ha några kadaver och tål inte sjuka djur överhuvudtaget, det är stenhårt. Det är väl för jag har den bakgrunden. Jag njuter när jag ser att de mår bra och växer, det är det bästa som finns, säger Maria.
– Vi är inte så effektiva sett till timme per ko, men det är värt så mycket att få kalvarna inte bara att överleva utan de är fina också. Många mår dåligt av att behöva ringa veterinären för det är så dyrt, men vi tvekar inte, fyller Anders i.
Just nu håller de på att bygga tre nya kalvstall och ett sinkostall med plats för 140 kor. Ritningarna till de tre kalvstallen ligger Maria själv bakom efter att ha gjort noggrann research av olika stall i USA och Tyskland.
Omsättning 2018: 17 824 219 kronor.
Omsättning 2019: 18 845 862 kronor.
Omsättning 2020: 19 543 068 kronor.
Omsättning 2021: 22 731 194 kronor.
Omsättningsökning 2021 mot 2018: 28 procent.
Resultat efter avskrivning 2021: 1 325 073 kronor.
Vinstmarginal 2021: 6 procent.
Om Marias område är djuren så ligger det på Anders att se till helheten. Det finns ständigt olika projekt att hålla i gång. En stor del av gödseln lämnas till en biogasanläggning där den rötas innan den återvänder till gårdens åkrar.
På den egna marken vid Kjulsta finns ett bevattningssystem som pumpar vatten från den intilliggande sjön och ut på vallarna och betena framför ladugården. Betena är uppdelade i fållor och korna släpps ut i fållorna efter hand. När det är färdigbetat så bevattnas det och allt sker på ett rullande schema.
– I år har vi faktiskt pumpat gödsel i samma ledningar, berättar Anders och fortsätter:
– Vi anlitar en duktig maskinstation i närområdet, för vi vill ha fokuset på gården. De sprider gödseln med tunna och det blir långa transporter. Men tack vare att vi nu kan pumpa gödseln fyra kilometer längs vägen så kapar det kostnader för mig och minskar dieselförbrukningen.
Känslan av att det nära på är ett helt kretslopp blir tydlig när man blickar över det stora ladugårdstaket som är fyllt med solceller, som försörjer pumparna med el.
Vilka är de största utmaningarna för företaget?
– Det är svårt att hitta personal. Mjölkpriset skulle man kunna säga men jag tror tyvärr att det kommer vara en pressad marknad så vi jobbar på kostnadssidan. Men då ska man ha med sig att vi jobbar inte med att snåla, vi försöker ge korna alla förutsättningar för att hjälpa oss att producera mjölk, säger Anders.
Arbetet fortsätter framåt för paret, som leende berättar att det inte är ofta som de sitter i soffan samtidigt.
– Hållbarheten har slagit igenom på ekonomin. Det går inte att gå mot ohållbart, man måste förändra sig. Vi får inte sätta oss till ro, säger Anders och får medhåll av Maria:
– Vi måste ständigt hänga med.
Bolagsform: Aktiebolag.
Ägare: Anders Eriksson och Maria Ekstrand.
Inriktning: Ekologisk mjölkproduktion.
Areal: 250 hektar egen mark, totalt odlas det på cirka 700 hektar i olika samarbetsformer.
Antal anställda: Sex anställda plus Maria och Anders. Även F-skattare, praktikanter och skolungdomar tillkommer.