Dold tvist avslöjad mellan svenska mejerijättar

Enligt dokument som tidningen ATL tagit del av har Skånemejerier försökt ogiltigförklara varumärkena Grevé-, Herrgård- och Prästost som ägs av Svensk Mjölk.

Världens största mejeriföretag Lactalis har genom dotterbolaget Skånemejerier försökt att ogiltigförklara varumärkerna Grevé- Herrgård- och Prästost.
Världens största mejeriföretag Lactalis har genom dotterbolaget Skånemejerier försökt att ogiltigförklara varumärkerna Grevé- Herrgård- och Prästost. FOTO: MOSTPHOTO

Tidningen ATL avslöjar en tidigare okänd tvist mellan franska Lactalis som äger Skånemejerier och organisationen Svensk Mjölk.

Tvisten gäller rätten till varumärkena Grevé-, Herrgård- och Prästost som sedan tidigare ägs av Svensk Mjölk där Skånemejerier vill få märkena ogiltigförklarade.

En lyckad tvist från Skånemejeriers sida beskrivs som undergången för Svensk Mjölk och det kan också påverka andra aktörer på ostmarknaden i stor utsträckning.

Tvisten som avgjorts i en skiljedom, vilket är anledningen att den inte är offentlig, ska ha skett tidigare i år. Hur förhandlingarna slutat framgår dock inte i de dokument som ATL lyckats ta del av.