Domen viktig markering mot djurrättsaktivister

Aktivisterna kan inte längre gömma sig bakom yttrandefriheten och demonstrationsrätten. Nu har domstolen konstaterat att det inte handlar om något annat än trakasserier, skriver Lena Johansson angående domen om demonstrationer hos en minkuppfödare.

Lena Johansson, ledarskribent.
Lena Johansson, ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Sex månaders fängelse blev domen för den så kallade djurrättsaktivist som tillsammans med sina anhängare trakasserat en minkuppfödare i Halland. Inte särskilt strängt kan tyckas, men med tanke på hur de svenska straffskalorna ser ut för den här typen av brott, är det ändå tydligt att Varberg tingsrätt betraktar det som ett allvarligt brott.

Den dömde medelålders mannen är något en av en förgrundsfigur för de radikala djurrättsaktivisterna och pådrivande bakom flera aktioner mot djurägare och jägare. Han är aktiv inom organisationerna Djurfront och Hunt Saboteurs och har tidigare fällts för liknande brott. När media tidigare i år granskade djurrättsaktivisterna och deras attacker och förföljelser mot djurägare intervjuades han i både TV och tidningar om sin övertygelse att all djuruppfödning bör stoppas. Det stannar alltså inte vid minkuppfödning.

Därför är det en viktig markering att tingsrätten i sin dom också konstaterar att aktionerna utanför minkgården och mot minkuppfödaren och hans familj inte kan anses vara opinionsbildning, utan måste betraktas som trakasserier. Därmed kan inte aktivisterna längre gömma sig bakom yttrandefriheten och demonstrationsrätten. Nu har även domstolen konstaterat att det inte handlar om något annat än trakasserier.

Det är mycket viktigt att rättsväsendet markerar mot dessa så kallade aktivister. Företagare som sköter sitt jobb enligt lagen och följer de strikta djuromsorgsregler vi har i Sverige måste skyddas av samhället. De ska inte behöva utsättas för förföljelser och år efter år terroriseras av andra som tagit lagen i egna händer.

För minkuppfödaren och hans familj är det dock inte över, även om just den här rättegången är avslutad. Nu väntar nya rättegångar för senare aktioner. ”Den här familjen har haft ett rent helvete de senaste tre åren”, sa en polis till Land Lantbruk i somras. Ett helvete som bland annat lett till att familjens bil eldades upp på garageuppfarten.

Åklagaren har konstaterat att han inte tänker överklaga tingsrättens dom, men mycket talar för att djurrättsaktivistens advokat gör det. Då är det viktigt att även högre instanser markerar att hela det svenska rättssamhället ser allvarligt på dessa förföljelser.

Lena Johansson