Domsjö: Fortsatt snötungt för skogsindustrin

Snömängderna över Sveriges skogar och vägar leder till ett försämrat inflöde till Domsjö på uppemot tio procent, uppger dess vd.

FOTO: MOSTPHOTOS

Land Skogsbruk har tidigare skrivit om bland annat Billerud Korsnäs som har börjat importera eucalyptusflis från Sydamerika till fabriken i Gävle för att upprätthålla produktionen.

Drabbas av vädret

Även Domsjöfabrikerna drabbas av produktionsbortfall på grund av betydligt lägre mängder virke till företagets anläggningar än vad som är normalt. Kombinationen av en blöt höst och en snörik vinter har lett till ovanligt stora problem för bolagets leverantörer att avverka.

– Inflödet har minskat med tio procent, kanske lite mer, säger Lars Winter, vd på Domsjöfabrikern, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Extra besvärligt

Även om det ofta är besvärligt på vintrarna så är förhållanden både i skogen och vid transporterna extra besvärliga i år.

– Det här är exceptionellt, säger Lars Winter, till radiokanalen.

Såväl lagernivåer som inflöden brukar vara bättre. Den blöta hösten ledde till att det blev problem med lagernivåerna redan i början av vintern.

Dubbla effekter

Sedan har det fortsatt med en snörik vinter vilket har slagit mot både avverkningen i skogen och mot transporterna.

– Därför blir det så stor inverkan på produktionem, säger Lars Winter, till radiokanalen.

På frågan om vilket väder som skulle önskas, säger han:

– Inte mer snö i alla fall, men gärna lite mildare. Vi vill heller inte ha en snabb vår eftersom då smälter snön och det blir snabbt blött i markern, vilket skapar andra typer av problem, säger Lars Winter, till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ:Vintervädret slår hårt mot sågverken