Dussintals stulna arbetsmaskiner upptäcktes vid gränskontroll

Ett helt lager av stulna röjsågar och motorsågar upptäcktes av kustbevakningen vid en gränskontroll i Karlshamn i helgen. Nu sitter en lastbilschaufför från Litauen anhållen, misstänkt för häleri.

Efter samarbete med kustbevakningen kunde en lastbilschaufför i helgen gripas vid färjeläget i Karlshamn med mängder av misstänkt stöldgods i lasten.
Efter samarbete med kustbevakningen kunde en lastbilschaufför i helgen gripas vid färjeläget i Karlshamn med mängder av misstänkt stöldgods i lasten. FOTO: POLISEN

Chauffören stoppades i lördags kväll på väg till färjan som går från Karlshamn till Klaipeda i Litauen. Enligt blanketterna skulle både lastbilen och släpet vara tomma, men det visade sig inte stämma vid en kontroll.

– Det stod två personbilar i lastutrymmet och när vi undersökte dessa fanns det utrustning i form av maskiner, motorsågar, röjsågar och liknande, säger Per-Johan Ljungberg, inre befäl vid polisen i Blekinge, till Blekinge Läns Tidning.

Föraren anhållen

Lastbilstrailern innehöll också en mängd verktyg i form av rotationslaser, röjsågar och motorsågar. De antas vara stulna från gårdar och arbetsplatser runtom i sydöstra Sverige. Chauffören greps och senare under kvällen beslutade åklagaren att anhålla honom, misstänkt för häleri. Den 28-årige litauern förnekar dock all kännedom om godset i lasten.

Närmare 300 inlägg på Facebook

När polisen lade upp en bild av beslaget på sin Facebook-sida var det många som nyligen blivit av med verktyg och maskiner som kommenterade vad de såg. På onsdagen hade närmare 300 inlägg gjorts, många av personer som tyckte sig känna igen sina ägodelar:

”Sådana gula lappar använder vi inom räddningstjänsten när vi märker sågarna. Tex B30, vi har haft flera stölder och det kanske fler brandförsvar har haft.”

”Blå lådan kan vara vår rotationslaser”

”Hittar ni en röd Helvi svets där så kan ni höra av er då min blev stulen för två veckor sen cirka”

”Det skulle inte förvåna mig att min 346 xpg TB, ligger där med...”

”Hittar ni någon röjsåg som är ombyggd där gasreglaget sitter på vänster handtag så kan det vara våran”

Polisen tar gärna emot tips

Nu får alla som blivit bestulna möjlighet att övertyga polisen om att det är deras prylar. Dessutom tar polisen gärna emot tips om verktygen och maskinerna för att utreda var de kommer ifrån.

LÄS MER: Stöld från skogsmaskiner i Småland

LÄS MER: Grov stöld ur skogsmaskin