Efter beslut om glyfosat – EU ändrar reglerna

Nya regler ska göra debatten om kemikalier mer öppen. – Ett bra beslut, tycker europaparlamentarikern Frederick Federley (C).

EU vill ändra reglerna för hur granskning av vilka ämnen som är farliga för människan eller miljön görs.
EU vill ändra reglerna för hur granskning av vilka ämnen som är farliga för människan eller miljön görs. FOTO: PER EMGARDSSON

EU-parlamentet röstade för de nya reglerna på tisdagen.

När EU förlängde förlängde sitt tillstånd för växtskyddsmedlet glyfosat byggde beslutet bland annat på studier från Monsanto, som själva tillverkar glyfosat.

Miljoner underskrifter

Det gillade inte kritikerna. I fjol samlade en namnlista in över en miljon underskrifter i protest mot beslutet att tillåta glyfosat i bekämpningsmedel.

Nu vill EU-parlamentet ändra hur granskningen går till. Studier om vilka ämnen som är farliga för människan eller miljön måste granskas och debatteras vetenskapligt innan en produkt får komma ut på marknaden. Bara tillverkarens studier räcker inte hädanefter, hur väl de än är genomförda.

Röstade för förslaget

Parlamentet röstade för förslaget med bred majoritet.

– Ett jätteviktigt beslut, även om ingen enda studie visat att just glyfosat är cancerframkallande, som många tror. Men med den här processen får vi större transparens, säger Frederick Federley.

Håller med

Han får medhåll av socialdemokraten och europaparlamentarikern Jytte Guteland.

– Man måste kunna känna förtroende för att de varor som tillåts verkligen är säkra och att de har prövats på vetenskaplig grund utan att industrin givits otillbörligt inflytande över besluten. Med detta visar vi att Europa menar allvar med att fasa ut farliga ämnen från livsmedelskedjan, säger hon.

LÄS MER: Nytt ogräsmedel kan bli glyfosatersättare