Efterträdare sökes – med hjälp av Facebook

I hela sitt liv har 69-åriga Jan Karlsson arbetat och levt på Bjällansås gård – men nu när det är dags för honom att lämna vidare sitt livsverk vet han inte till vem. För att hitta den perfekta efterträdaren har han spelat in en video som redan har fått stor spridning på Facebook. – Det här är ett nytt sätt att göra ett generationsskifte på, säger Jan Karlsson.

Jan Karlsson är född och uppvuxen på Bjällansås gård på Bokenäset i Uddevalla. När hans pappa dog 1969 tog han över verksamheten, 21 år gammal.

– Då var det en liten gård med åtta mjölkkor, fyra suggor och några höns, och därefter har den växt och växt och växt, berättar Jan Karlsson entusiastiskt.

I dag har gården Bohusläns största ekologiska nötdjursuppfödning, med 600 nötdjur. 2001 var Jan Karlsson med och bildade företaget Gröna gårdar, som levererar köttlådor direkt till kund, och i dag har ett 40-tal gårdar i Västsverige anslutit till konceptet. På Bjällansås gård ligger i dag fokus på att föda upp djuren nästan uteslutande på bete.

– Vi är på väg mot allt längre tid av bete och vi är övertygade om att det är en bra modell. De flesta låter korna beta 150 dagar och resten stödutfodrar man eller har djuren på stall – men det är kostsamt med strö, gödsel och så vidare. Korna kan sköta detta själva men då krävs ett helt annat system. Vi låter djuren beta 1–3 dagar och därefter får hagen vila i 45–60 dagar. Vi har hög djurintensitet per hektar och flyttar dem var och varannan dag. Jag ser en otrolig potential med det här. Köttet som vi producerar är väldigt hållbart, säger Jan Karlsson.

En livsstil

Han brinner för verksamheten han byggt upp – men nu är det dags att lämna över ansvaret. Han har fyra barn varav en, Märta Jansdotter, nu har tagit över Gröna gårdar.

– De andra är inte intresserade av att driva lantbruk eller djurhållning. När du har djur så måste du hela tiden vara till hands och se till att djuren mår bra. Det är ett sätt att leva som har sina för- och nackdelar. Mest fördelar tycker jag själv, skrattar Jan Karlsson.

Så vem ska ta över nötdjursuppfödningen och fortsätta att utveckla verksamheten? För att lösa problemet och hitta den perfekta arrendatorn har han tagit hjälp av sin systerdotter med make som kan videoproduktion – och här är resultatet:

– Vi försöker hitta en riktigt, riktigt bra bonde, en driftig entreprenör. Det är ju någon som helt enkelt måste flytta hit. Personen i fråga kan börja här i princip omedelbart och sedan blir det 1–2 års inkörning. Det är mycket kunskapsöverförande, jag kommer definitivt att vara kvar här som mentor och tomte, säger Jan Karlsson som planerar att bo kvar på gården.

När det kommer till boendelösning för arrendatorn finns många alternativ, enligt Jan Karlsson. Bland annat nämner han att lägenhet finns att hyra i närheten och att det går att bygga nytt på Bjällansås gård.

Han tror att Facebook och andra sociala medier är utmärkta kanaler för att träffa rätt.

– Jag har en känsla av att de riktiga entreprenörerna har häcken och hjärnan full - men de verkar bli tipsade av någon som känner dem och det är ju jättesmart! Det här är ett nytt sätt att göra ett generationsskifte på. Det är sällan barnen kan ta över numer så det här är nog en modell som kommer bli mer vanlig.

LÄS MER: Många vill se sitt livsverk leva vidare

Vad han själv ska göra när han hittat någon som kan ta över det operativa ansvaret för gården vill han inte avslöja. Men spännande planer finns, hävdar han, och sluta arbeta – det tänker han inte.

– Jag har varit pensionär i fyra år och jag har aldrig jobbat så mycket. Jag kan inte sitta still och jag har bestämt mig för att bli galnare och galnare med tiden. Jag vill återkolonisera landsbygden igen. En välfungerande landsbygd kan vara rena paradiset. Jag är övertygad om att landsbygden kommer att blomstra framöver och då är det roligt att vara med på ett hörn.

LÄS MER: Bönder matchas med arvingar på nätet