Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 mars 2019

7 av 10 lantbrukare ser lönsamheten som dålig

Förra årets torka präglar lantbrukets syn på lönsamheten. Bara 3 av 10 lantbrukare upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god. Det visar Lantbruksbarometern från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

 Många vill producera egen el.
Många vill producera egen el. FOTO: Hans Dahlgren

1 000 lantbrukare har intervjuats om sin lönsamhet, förutsättningarna för sitt företagande och framtiden i Lantbruksbarometern 2019.

Mjölkbönder mest positiva

Lönsamhetsindexet har minskat rejält i samtliga produktionsgrenar. Bäst upplevd lönsamhet har mjölkproducenterna medan den största negativa förändringen skett bland grisproducenterna.

Bäst lönsamhet upplevs av lantbrukare i åldern 31-40 år, nästan hälften av dem svarar att de har god eller mycket god lönsamhet.

Sämre än i fjol

I Lantbruksbarometern från förra våren visade siffrorna att 52 procent ansåg lönsamheten vara ganska eller mycket god, vilket då var en förbättring med 10 procentenheter jämfört med våren 2017. 47 procent av de tillfrågade ansåg att deras lönsamhet var ganska eller mycket dålig.

Fler och färre investerar

Lantbrukarnas investeringar har både minskat och ökat. Färre har köpt nya maskiner. Däremot har fler företagare inom mjölk- och nötköttsproduktion samt växtodling investerat i nya byggnader.

”Planerat om investeringar”

– Torkan var en väckarklocka för Sveriges lantbrukare och innebar att en del planerat om och senarelagt sina investeringar. Många verksamheter påverkas av både ökade kostnader och minskade intäkter, men vi är övertygade om att de flesta kan fortsätta utveckla en lönsam verksamhet, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Egen energi populärt

Enligt enkätsvaren planerar 8 av 10 lantbrukare olika åtgärder för att förbättra lönsamheten genom att effektivisera sin produktion eller nya affärsmöjligheter. Många vill producera förnybar energi för eget bruk.

Rekommenderar bondelivet

Lantbrukarna har också fått frågan om de skulle rekommendera en ung människa att bli lantbrukare. 7 av 10 svarar att de skulle det.

Bakom Lantbruksbarometern står LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

Läs mer: Trots torkan ser lantbrukare ljust på framtidenSvenska bönder mer positiva än andra i EU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen