Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 januari 2018

Analytiker: Mjölkpriset går under 3 kronor 2018

Vad är ett rimligt avräkningspris för mjölken? Buden är många men det senaste året har det stigit till nivåer som gjort de flesta nöjda.

Efter mjölkkrisen för drygt två år sedan, där avräkningspriset bottnade på 232 öre för konventionell mjölk hos Arla i juni 2016, har det gått uppför.

I dag ligger motsvarande à conto-pris på 370 öre per kilo och illa sargade mjölkbönder har haft tid att ordna till anletsdragen.

– Arlas mjölkpris till de svenska mjölkbönderna är det högsta på tio år och är oförändrat i december 2017, sade Patrik Hansson Arlas Sverigechef när Arla nyligen meddelade att priset ligger fast åtminstone året ut.

Snabba svängningar

Men nu kommer signaler från marknadskunnigt folk som menar att det roliga är över för den här gången.

Till sommaren kommer priset att ligga under 3 kronor litern. Det indikeras av spotpris och lagersituation.

Råvaruanalytiker Torbjörn Iwarson har senaste veckorna upprepat prognosen att avräkningspriset för svensk mjölk mycket väl kan ligga under tre kronor om ett drygt halvår.

Snabba svängningar i mjölkpriset ställer till problem för mjölkbönderna. Många mjölkproducenter drog på sig skulder när priserna var som lägst och har absolut inte hunnit med att bygga reserver för en ny nedgång.

FAKTA: Avräkningspriset

Arla är det enda mejeri som är offentliga med sitt avräkningspris. Deras så kallade à conto-pris har svängt rejält under de senaste åren.

Juni 2016 var priset 232 öre per kg vilket blev lägsta nivån under senaste mjölkkrisen.

Sedan har priset stigit och ligger i december 2017 på 370 öre per kg. Priserna gäller konventionell mjölk.

Källa: Arla

Behov av andrum

Mjölkpriset har under hösten varit en dryg krona eller nästan 60 procent högre än förra årets bottennotering. För mjölkföretag med en mjölkrobot utgör detta cirka 700 000 kronor per år, enligt en uträkning av LRF Konsult.

”Vi börjar nu närma oss den nivå då det finns potential att få ut en rimlig lön i mjölkföretaget eftersom kostnadsläget 2017 är relativt lågt”, skriver LRF Konsult i rapporten Lantbrukets Lönsamhet som utkom i november.

Samtidigt är branschen påverkad av de senaste årens kraftiga prissvängningar. Många mjölkföretagare behöver andrum för att, förutom generera lön och vinst, även betala gamla skulder samt buffra inför kommande tider. Speciellt utsatta har nystartare varit då resultatet ofta varit otillräckligt för amorteringar och lön.

Just nu tyder mycket på att de inte kommer att få det andrummet.

Det betyder att vi kommer att få se en ny utslagningsvåg av svenska mjölkföretag.

FAKTA: Mjölkföretag

Under 2016 minskade antalet företag med mjölkkor från 4 038 till 3 739. Det innebar att 300 mjölkföretag slutade under 2016 vilket var en minskning med 7 procent.

Under samma period har antalet mjölkkor minskat med 3 procent från 336 800 mjölkkor till 326 120 mjölkkor. Det är en minskning med 10 700 mjölkkor.

Det genomsnittliga antalet mjölkkor per företag var 87 i december 2016 att jämföra med 83 i december 2015.

Vid slutet av september 2017 fanns 3 653 aktiva mjölkföretag, enligt statistik från LRF Mjölk, vilket är en minskning med 6,4 procent jämfört med september 2016.

Fem år tidigare var antalet aktiva mjölkföretag drygt 5 000.

Källa: Jordbruksverket och LRF Mjölk.

LÄS MER: Så många mjölkgårdar lades ner under 2016

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen