Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 29 juni 2017

Anders Sundström lämnar Coop

Anders Sundström avgår som ordförande för Coop Sverige och nästa år även som ordförande för Kooperativa Förbundet, KF. Bakgrunden är en stor organisationsförändring.

 Anders Sundström.
Anders Sundström.

KFs styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att införa en ny affärsmodell som syftar till att utveckla affärsrelationer mellan en modern grossiströrelse och butiksdriften.

Uppdraget: Vänd förlust

Det innebär att Coop Sverige delas i två delar. En del med ansvar för kategori, inköp, marknad samt logistik och en del som driver butiksverksamheten. Respektive bolag får en egen styrelse och ledning. Förändringen ska vara genomförd till 1 januari 2018.

I samband med beslutet har Anders Sundström beslutat att avgå som ordförande för Coop Sverige, enligt ett pressmeddelande. Han kommer också att avgå som ordförande i KF vid årsstämman nästa år.

”Kräver nya krafter”

Anders Sundström framhåller att hans uppdrag när han för snart fyra år sedan tillträdde som ordförande för KF och Coop var att vända förlust till vinst i livsmedelsverksamheten. I uppdraget låg också att avveckla all verksamhet som låg utanför livsmedel och frigöra kapital för framtida investeringar i livsmedelskedjan. Mycket av det initiala arbetet är gjort, anser han själv.

”Det är dock mycket kvar att göra och KFs styrelse har nu beslutat separera detaljhandeln från partihandeln och skapa två bolag. Detta kräver nya krafter och därför har jag beslutat att lämna Coop Sveriges styrelse”, säger Anders Sundström i pressmeddelandet.

Coop Sveriges bolagsstämma har beslutat välja Tommy Ohlström, VD för KF, till ny styrelseordförande i Coop Sverige.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen