Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 21 mars 2019

Appen Ekoförmedlingen ska förenkla för ekobonden

STOCKHOLM.

I dag, torsdag, är det premiär för appen Ekoförmedlingen där ekologiska lantbruksföretagare kan handla med varor och tjänster. På sikt ska appen även bli ett verktyg för prisstatistik.

 Ekoförmedlingen är namnet på en ny app där ekologiska lantbruksföretagare kan annonsera egna varor och tjänster.
Ekoförmedlingen är namnet på en ny app där ekologiska lantbruksföretagare kan annonsera egna varor och tjänster. FOTO: Johan Sedenius

– Det ska vara enkelt och användarvänligt. Blir det krångligt faller allt, konstaterade Niels Andresen, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna under en presentation av den nya digitala marknadsplatsen i LRF-huset i Stockholm.

Klara fördelar med en app

Han pekade på att smarta telefoner och läsplattor har blivit en naturlig del av vardagen i lantbruket. Lantbrukarna i föreningen har sedan tidigare kunnat handla med foder via en webbsida, men appen innebär klara fördelar, enligt Niels Andresen.

– Den är snabbare och det går lätt att hantera bilder på det som ska säljas.

Marknadsplatsen är initialt avsedd för mellangårdshandel med råvaror, certifierade livdjur och tjänster. Under året kommer successivt tillägg av nya funktioner samt pris- och marknadsstatistik baserad på användarnas egna uppgifter.

Varor på bevakning

En gård som vill sälja eller köpa en viss produkt kan i appen lägga in bevakning. Det ges också information om transportavstånden.

– Information är makt, summerade Niels Andresen.

Sverige har omkring 5 000 ekolantbrukare. Hur många av dem som kommer att använda sig av den nya appen är svårt att sia om, sade han. Men en andel på runt 10 procent gör marknadsplatsen intressant för företag som vill annonsera, är bedömningen.

 Helena Friis, marknadskoordinator Ekologiska Lantbrukarna, Niels Andresen, föreningens verksamhetsledare, och systemutvecklare Oscar Franzén.
Helena Friis, marknadskoordinator Ekologiska Lantbrukarna, Niels Andresen, föreningens verksamhetsledare, och systemutvecklare Oscar Franzén. FOTO: Johan Sedenius

– Det är viktigt att hitta långsiktig finansiering.

Hittills har satsningen finansierats inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin.

Jobbet börjar nu

Systemutvecklare Oscar Franzén som har tagit fram appen för Ekologiska Lantbrukarna framhöll att det verkliga jobbet med den börjar efter premiären, det gäller exempelvis hur maskinföretag och tjänsteföretag ska kunna tas med på tåget.

– Vi fortsätter att uppdatera under 2019. Det är viktigt att vara lyhörd och prata med användarna, sade Oscar Franzén.

LÄS MER: App ska korta vägen mellan konsument och producent

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen