Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 1 juni 2018

Åsjömad semin och avel – med näsa för hästar

LAHOLM.

Med sin slogan ”från spermie till sporthäst” kan Åsjömad Semin & Avel bli årets spjutspets.

– Koföretagen minskar, då blir det intressant att vända sig till hästföretagare, säger Jeannette Lilja.

FOTO: Torbjörn Esping

Den lilla gården med de steniga betena ligger där skogen börjar nordväst om Laholm i Halland. Gården skryter inte med att den är en av de främsta hästanläggningarna i Sverige. Det är ingen lyx någonstans.

– Att bygga guldknoppar är inget som får hästen att må bättre, det handlar bara om människornas ego, säger husdjursagronomen Jeannette Lilja som driver Åsjömad Semin & Avel med sin man veterinären Frank Lilja.

På 13 år har verksamheten växt undan för undan – från semin till ridhus och inackordering. Just nu bor ett 50-tal hästar på gården. Det är främst ston som har sin sportkarriär inom hopp, dressyr, trav eller galopp bakom sig, och som nu går dräktiga på gården och väntar på sitt föl.

FOTO: Torbjörn Esping

När de fölat blir de ofta inseminerade igen och får gå tillsammans med sina föl i väntan på nästa. Hopp och dressyrfölen sätts i förskola tills de skiljs från stoet vid tre år ålder.

Hästarna står inte i boxar utan hålls i en lösdrift som består av två stora skärmtak och en permanentbädd som gödslas ut en gång om året. Från lösdriften finns flera öppningar ut mot hagarna. Hästarna kan välja fritt var de vill vara för stunden.

– När de får gå på lösdrift så blir de harmoniska och lugna. De mår inte dåligt som när de står på nio kvadratmeter och glor in i en vägg, det är inte normalt för en häst, säger Frank Lilja.

– Ju enklare man gör det desto bättre mår hästen. Så vi har det enkelt, lägger krutet på att vara med hästarna i stället för att sopa gångar eller springa med skottkärra, säger Jeannette Lilja.

Förra året omsatte firman 3,4 miljoner kronor och gjorde en miljon kronor i vinst.

FOTO: Torbjörn Esping

FAKTA: Åsjömad Semin & Avel

Ägare: Frank och Jeanette Lilja

Driftsform: enskild firma

Omsättning: 3,4 Mkr

Resultat: 1 Mkr

Anställda: 3 deltid

Läge: Göstorp, Laholm

Areal: 75

Hästplatser: 70

Tjänster: Inseminering, BB och förskola för sporthästar. Inackordering, ridhus, veterinärtjänster och foderrådgivning. Snart utbildning för hästföretagare.

Den enkla och lättskötta lösdriften, som bara kostade 600 000 kronor för plats till 60 hästar, betyder mycket för ekonomin. Lönsamheten ökar också genom att hästarna i största möjliga mån får hösilage i stället för kraftfoder.

– Förutom välfärden för hästarna är det också ekonomi. Har man bra grovfoder behöver man inte ge så mycket dyrt kraftfoder, säger Frank Lilja.

Dessutom är kunderna ekonomiskt stabila. Det handlar oftast om människor från staden som har råd att behålla sin gamla tävlingskamrat och låta henne få ett föl eller två.

– Vi har en basic anläggning, men det är vår kunskap som är det största anledningen till att folk väljer att vara här, säger Jeannette Lilja.

Förutom Jeannette och Frank har firman tre anställda på deltid. Det frigör tid att utveckla företaget och tillför ny kompetens.

– Anställda, det är en fantastisk möjlighet för företaget att få hit människor som är duktiga på områdena där vi inte kan. Och så kan vi ta semester.

FOTO: Torbjörn Esping

Jeannette Lilja funderar en stund på varför Åsjömad blev nominerade till årets spjutspets.

Det beror inte bara på att anläggningen är nytänkande, effektiv och lönsam. Utan också på hästverksamhet håller på att ta över som motor i bygden.

– Våra hästar betar 75 hektar här. Innan gick det kor där och nu är det våra hästar som betar, säger hon och ser ut över hagen där dräktiga ston strövar emot oss för att hälsa.

FYRA TIPS

* Gör det du är bra på. Ta in hjälp på det andra.

* Kartlägg tiden. Lägg tid på saker som är lönsamma.

* Våga ändra verksamheten.

* Smyg igång. Gör ett projekt om året.

Andra nominerade till Årets spjutspets 2018: Qvisingsö gård växer sig stegvis större och störreStark tillväxt för affärsfokuserade bröderÅtervinning och hållbarhet en lönsam väg för WiggebyKöpte begagnad mjölkrobot – sedan var problemet löst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen