Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 18 juli 2018

Axfood levererar ökad vinst

Axfood ökar både vinst och omsättning under årets andra kvartal. Värmen och torkan har både gynnat försäljningen och haft en återhållande effekt.

FOTO: Axfood

Axgood gör en vinst på 543 miljoner före skatt, jämfört med 486 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Detta ligger över analytikernas förväntningar på en vinst på 537 miljoner kronor, enligt en sammanställning från SME Direkt.

− Trots höga jämförelsetal och påskens negativa kalendereffekt var det positivt att samtliga segment påvisade en god utveckling. Vi summerade upp ett rekordresultat för ett andra kvartal, där både Willys och Hemköp kraftigt stärkt sina resultat. Den höga tillväxten inom e-handeln fortsatte och allt eftersom volymerna ökar minskar belastningen på resultatet, säger Axfoods VD Klas Balkow i en skriftlig kommentar.

Påverkar försäljningen

Det varma sommarvädret har även påverkat såväl försäljningmixen som marginalerna. Utöver det har effekterna på skördar och brist på tillgång på frukt och grönt lett till ökade priser som har haft en dämpåande effekt på försäljningen.

”Samtidigt ser vi också allvarligt på vädrets negativa påverkan på svensk matproduktion”, skriver Klas Balkow i rapporten, där han framhåller att företaget ihop med livsmedelsnäringen arbetar för att på olika sätt stötta svenska bönder.

Ökade omsättningen

Omsättningen ökade med 2,5 procent, till 12,221 miljarder kronor, mot 11,925 miljarder kronor under motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet ökade med 11,9 procent till 545 miljoner kronor, jämfört med 487 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Rörelsemarginalen uppgår till 4,5 procent (4,1)

LÄS OCKSÅ: Fortsatt uppåt för Axfoods ekovaror

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen