Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 29 november 2019

Besked till otåliga grisbönder: ”Priserna kommer att stiga”

JÖNKÖPING.

Otåliga uppfödare väntar på att grispriset i Sverige ska börja stiga på allvar och närma sig de stora europeiska producentländerna.

– När grillsäsongen drar i gång tror jag vi ser karrépriser på över 100 kronor, spår Magnus Lindholm från HK Scan.

 Per Nilsson, gris- och köttdjursuppfödare utanför Enköping, vill se vad han kallar riktiga prishöjningar för gris.
Per Nilsson, gris- och köttdjursuppfödare utanför Enköping, vill se vad han kallar riktiga prishöjningar för gris. FOTO: Göran Berglund

Grisföretagardagen arrangerades i år för 15:e gången och samlade cirka 500 besökare varav 300 uppfödare och deras anställda. Inom branschen finns en försiktig optimism men på sina håll också en otålighet över att Sverige hastigt blivit omsprunget i betalning av länder som tidigare legat flera kronor under.

Det innebar att den ende slakteriföreträdaren som visade sig på scenen, HK Scans inköpsdirektör Magnus Lindholm, hamnade särskilt i strålkastarljuset.

– I början av 2017 såg det ganska hyfsat ut i resultaträkningen. Men nu måste ni snart börja höja på riktigt, uppmanade moderatorn Per Nilsson, till vardags gris- och köttdjursuppfödare på Esplunda gård utanför Enköping.

”Få bort gris som lockvara”

Magnus Lindholm konstaterar att det tar 14–16 veckor att få igenom prisjusteringar på förädlade produkter. Det är också en balansgång att lyfta priserna i en lagom takt så att inte konsumtionen går ned.

– Vår stora utmaning är att få bort gris som lockvara. Just nu sitter vi i kontinuerliga förhandlingar och priserna kommer att stiga. Jag tror att vi får se karrépriser på över 100 kronor i butikerna när grillsäsongen drar i gång, säger Magnus Lindholm.

 Magnus Lindholm, inköpsdirektör på HK Scan i Sverige, konstaterar att kontinuerliga prisförhandlingar pågår och att grisuppfödarna kommer att få se en bättre betalning framöver.
Magnus Lindholm, inköpsdirektör på HK Scan i Sverige, konstaterar att kontinuerliga prisförhandlingar pågår och att grisuppfödarna kommer att få se en bättre betalning framöver. FOTO: Göran Berglund

Många inlägg i den avslutande paneldiskussionen kändes igen sedan tidigare år. Den svenska köttbranschen måste bli bättre på produktutveckling så att det går att ta ut ett högre värde på de volymer som finns.

– Under årets två sista kvartal ser vi en ökad slaktvolym igen. Det är en del uppfödare som trycker på lite extra i stallarna, förklarar Magnus Lindholm.

 Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef på Martin & Servera, efterlyser en bättre produktutveckling.
Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef på Martin & Servera, efterlyser en bättre produktutveckling. FOTO: Göran Berglund

Mera svenskt kött

Flera medverkande vittnade om att det har skett en förflyttning mot svenskt kött hos storkök och restauranger. Den största aktören Martin & Servera har gått från 30 till drygt 50 procent svenskt.

– Men det skulle behöva hända mer på produktsidan. Tunna skivor, fläskytterfilé och pulled pork är väl det enda nya vi har sett under de senaste 20 åren, säger Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef på Martin & Servera.

En del hoppas att den livscykelanalys för griskött som ska presenteras inom kort ska ge motargument i debatten med dem som vill göra det röda köttet till klimatbov.

 Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på Coop, vill se en kaxigare bransch som inte duckar så mycket för kritiken.
Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på Coop, vill se en kaxigare bransch som inte duckar så mycket för kritiken. FOTO: Göran Berglund

– Vi måste bli lite kaxigare. Vi kan inte bara ducka utan måste kunna stå upp för våra produkter, menar Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop.

Per Nilsson hade genast ett tips:

– Vi pratar till exempel ingenting om att kött är den bästa proteinkälla som finns.

LÄS MER: Köttimporten minskar till förmån för svenskt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen