Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 juni 2019

Söderberg och Haak säljer Rinkaby Maskin

Rinkaby Maskin blir självständig återförsäljare när Söderberg och Haak säljer.

– Vi har för stor kostym och måste anpassa den, säger bolagets VD Jonas Jaenecke.

 Magnus Pehrsson och Andreas Nilsson övertar Rinkaby Maskin från Söderberg och Haak.
Magnus Pehrsson och Andreas Nilsson övertar Rinkaby Maskin från Söderberg och Haak. FOTO: Rinkaby Maskin

Skånska Rinkaby Maskin blir självständig återförsäljare åt Söderberg och Haak och fortsätter att sälja Krone, Amazone, Dal-Bo och Komatsu, som importeras av Söderberg och Haak. Supporten av redan sålda Deutz-Fahr maskiner ligger också kvar.

Större traktorer

Köpare är Magnus Pehrsson och Andreas Nilsson som arbetat i företaget sedan 2014. Magnus Pehrsson blir VD.

– Det känns bra att den här möjligheten öppnade sig och vi tror på verksamheten, säger Magnus Pehrsson, som berättar ett det nya Rinkaby Maskin kan jobba lite friare och bland annat sälja större traktorer, över tio ton.

Självständiga återförsäljare

Tidigare i år meddelade Söderberg och Haak att de anställda på mellan fem och åtta anläggningar ska köpa loss sina verksamheter, och nyligen såldes anläggningarna i Ystad, i Frödingei i Vimmerby i Småland och i Ekeby, öster om Helsingborg.

– Återförsäljarna blir självständiga men de säljer så klart fortfarande de maskiner som vi importerar. På så sätt slipper vi kostnader men kommer ändå ut på marknaden som förut. Och vi tyckte att det var bra att de anställda som räckt upp handen och sagt de gärna tar över på sin ort, också får göra det, säger Jonas Jaenecke, VD Söderberg och Haak.

 Jonas Jaenecke, VD Söderberg och Haak.
Jonas Jaenecke, VD Söderberg och Haak. FOTO: Söderberg och Haak

Back i flera år

Maskinförsäljaren Söderberg och Haak, som finns på 40 platser i landet, har gått med rejäl förlust i ett par år. Bolaget gick med 11 miljoner i förlust 2017. 2018 gick bolaget back med 130 miljoner kronor, vilket motsvarar omkring en fjärdedel av omsättningen. För att stoppa den snabba blödningen planerar Jonas Jaenecke bland annat uppsägningaroch att sälja ut delar av bolaget.

”Måste vända utvecklingen”

Ska man tolka försäljningen som att Söderberg och Haak är i kris? Nej, säger vd Jonas Jaenecke.

– Vi har en stor stabil ägare i Mellby Gård, och det är vi trygga med. Men självklart måste vi också, som alla bolag, vända utvecklingen och gå med vinst, säger Jonas Jaenecke.

”Tar tid innan full effekt”

Omvandlingen av bolaget är inte klar.

– Vi har gjort många förändringar men jag räknar med att det kommer att ta tid innan vi ser full effekt av omstruktureringen. Men vi kommer att se en positiv trend inom kort.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen