Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 november 2017

Bra utsikter för prisade ysteriet i Järnforsen

JÄRNFORSEN.

Man behöver inte ha mjölkkor för att starta ett gårdsysteri. Matilda Johansson köper mjölken från en större mjölkgård i närheten och nu tillverkar hon prisbelönta ostar på gården Lida i Järnforsen i Småland.

På gården bor hon tillsammans med sin man Carl Henriksson och deras söner Hjalmar och Olle. Carl bedriver skogsbruk och har även en skogsentreprenadfirma tillsammans med sin bror. Själv är hon molekylärbiolog och det har hon nytta av i sin verksamhet.

– Det känns tryggt att ha den kunskapsbasen att stå på, säger Matilda.

 Prisbelönta ostar tillverkas av Matilda Johansson på gården Lida.
Prisbelönta ostar tillverkas av Matilda Johansson på gården Lida. FOTO: Marie Henningsson

”En levande gård”

På gården drev hennes mans föräldrar mjölkproduktion tills för tio år sedan. För Matilda har det aldrig varit aktuellt att ha egna kor. I stället samarbetar hon med en stor mjölkgård och det fungerar mycket bra. Hon kan hämta mjölk där när hon vill och så mycket hon behöver.

– Det är jätteskönt att inte ha djuren. Jag kan ingenting om djur. Men det här är ändå en levande gård eftersom både jag och Carl bedriver verksamhet här.

Ysteri i gamla mjölkladugården

Idén om att starta ett gårdsmejeri har hon haft länge men det dröjde åtta år från de första tankarna till verklighet. Det började med en ostkurs i Hagelstad på Öland. Sedan fortsatte det med ytterligare utbildning i Ås i Jämtland. För precis fyra år sedan startade hon och sedan dess har verksamheten utvecklats.

 Matilda Johansson och sonen Olle visar gärna den fina utsikten från den högt belägna gården Lida.
Matilda Johansson och sonen Olle visar gärna den fina utsikten från den högt belägna gården Lida. FOTO: Marie Henningsson

Ysteriet och butiken, som numera även är kafé, är byggda inuti den gamla mjölkladugården. Investeringen har gjorts med hjälp av sparade pengar, lån, landsbygdsutvecklingsstöd och förädlingsstöd.

Säljer till butiker och restauranger

Ysteriet går bra, även om hon inte kan ta ut så hög lön eftersom företaget fortfarande är i startskedet. Men Matilda värdesätter mycket att kunna arbeta hemma på gården och hennes man Carl stöttar henne i satsningen.

Matildas tips:

– Gör det du är bäst på.

– Utbilda dig i det du vill satsa på.

– Samarbeta med andra företagare.

Osten säljer hon till butiker, till restauranger och i den egna gårdsbutiken. Viktiga försäljningsställen, och tillfällen för marknadsföring, är också alla de marknader som hon åker på, inte minst nu på hösten.

– Det svåra med att sälja till butiker och restauranger är transporterna. Men sedan ett år tillbaka samarbetar jag med en liten grossist, Smålands skafferi, som hämtar ost här en gång i veckan och distribuerar till butiker runt om i Småland, säger Matilda.

 En stor ystdag i veckan har Matilda Johansson.
En stor ystdag i veckan har Matilda Johansson. FOTO: Marie Henningsson

Under sommaren har hon haft gårdsbutik och kafé öppna. Gården ligger högt med vidunderlig utsikt över vidsträckta skogar, 7 kilometer från samhället Järnforsen.

– Läget är verkligen ganska avlägset. Men på något sätt hittar folk hit ändå, säger Matilda

Osten säljer slut

Ja, det har verkligen gått åt ost i sommar. Matilda ska visa och berätta om sina ostar – blå- och vitmögelost, kittost, färskost och hårdost. Men hon ursäktar sig och säger att vissa sorter är helt slut. Hon har en stor ystdag i veckan. Då ystar hon ostar på 500 liter mjölk.

– Kittosten Rävens lilla röda och blåmögelosten Lida blå är de mest populära.

Blåmögelosten Lida blå prisades hon med guldmedalj för på SM i mathantverk 2016.

Företaget heter Räven och osten, var kommer det namnet ifrån?

– Det kommer från fabeln om räven som lyckades lura av kråkan en ostbit genom att locka henne att sjunga med sin vackra sångröst. Sensmoralen i fabeln är att det kostar att vara fåfäng.

Tre medaljer SM Mathantverk 2017

Guld Lida vit: ”En silkeslen ost som hittas under en kombinerad skorpa som verkligen imponerar. Osten är balanserad i sina smaker och helt komplett”

Brons Lida blå: ”En mogen ost med en härlig smak”

Brons Grillost: ”En liten överraskning med god smak. En krämig liten karamell”

Relaterade artiklar

Till toppen