Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 maj 2018

Bygger för ökad lönsamhet

Med hjälp av nya stall och styrning mot lönsamhet gör Stranda Kyckling en bra vinst.

– Jag har ett driv och driver mitt företag och andra gemensamma projekt intensivt och med viss framgång, säger Olof Boson, vd.

 Kycklingproducenten Olof Boson, 34 fick Anders Walls landsbygdsstipendium 2018.
Kycklingproducenten Olof Boson, 34 fick Anders Walls landsbygdsstipendium 2018. FOTO: KARL NILSSON

Det var 2015 som Stranda kyckling AB vände uppåt. Ett nytt kycklingstall gav bättre täckningsbidrag. Det och införlivandet av växtodlingen och uppfödningen av köttdjur från enskilda firman gjorde att omsättningen fördubblades till över 20 miljoner kronor. Och vinsten efter finansnetto blev över två miljoner kronor.

25 miljoner i omsättning

De 1 500 000 kycklingarna som skickas till slakt kan nu ett bra år omsätta över 25 miljoner kronor. Till det kommer uppfödningen av köttdjur som ökar. Dikobesättningen ska öka från 60 till 120 kor. Och tjuruppfödningen ska öka från 120 till 400 med hjälp av ett nytt stall för 10 miljoner kronor.

– Nötköttsproduktionen kompletterar kycklingproduktionen väldigt väl, säger Olof Boson.

”Jämn och hög arbetsbörda”

De sju anställda kan omväxlande jobba med kycklingarna eller nötkreaturen beroende på hur mycket arbete som behövs för tillfället.

­– Så vi har en ganska jämn hög arbetsbörda. Och det gör att vi kan ha ett strukturerat schema med helger och semestrar, säger han.

En annan anledning till att förtaget går bra är styrningen mot lönsamhet. En dag i veckan försöker Olof Boson sitta på kontoret med bokföring, ansökningar, offerter och uppföljning. Och så räknar han på nya projekt.

­– Jag tycker det är roligt att sitta med det själv och ha full kontroll. Men måste brinna för siffror och administration om man ska göra det.

”Jättenyttigt att ha rådgivare”

Olof Boson gillar inte bara att sitta med kalkylerna. Han gillar att ta råd från andra också. Dels ringer han alla gamla studiekamrater och arbetskamrater och diskuterar sina problem. Dels är han en varm anhängare av rådgivning, och tar hjälp av rådgivare inom alla produktionsgrenar.

– Jag kan inte hålla mig uppdaterad inom alla branscher och då är det jättenyttigt att ha rådgivare. Men jag vill ha någon som utmanar mig. Jag behöver inte en som kommer ut och kvitterar att det jag gör är bra.

Gemensamt driftsbolag

Olof Boson och två grannar, en grisgård och en växtodlingsgård, har sedan i höstas bildat ett gemensamt driftsbolag för växtodlingen. Genom att sköta 450 hektar tillsammans kan de satsa på effektivare och modernare maskiner som ägs av växtodlingsbolaget.

– Den största fördelen är att vi blir mer folkade. Alla tre gårdarna har när det är högsäsong lidit av brist på arbetskraft, säger han.

– Och det är trevligt också, du får en bra relation med dina grannar, det blir ännu fler arbetskamrater. Och än så länge har det fungerat jättebra.

FAKTA: Stranda kyckling AB

Omsättning: 27 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: 2 miljoner kronor.

Produktion: Slaktkyckling, dikor, tjuruppfödning, växtodling.

Areal: 210 hektar åker och 30 hektar bete.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen