Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 september 2019

Dahlbergs brottas fortfarande med dålig lönsamhet

Stigande omsättning men försämrat resultat – så ser trenden ut för Dahlbergs slakteri i Brålanda.

 VD Bo Rydlinger har under fjolåret sålt en stor del av sitt ägande i Dahlbergs slakteri. Dessutom såldes dotterbolag Bergungen.
VD Bo Rydlinger har under fjolåret sålt en stor del av sitt ägande i Dahlbergs slakteri. Dessutom såldes dotterbolag Bergungen. FOTO: Stig Hedström

Bokslutet för 2018 visar att omsättningen för både moderbolaget och koncernen, som verksamhetsmässigt är ungefär samma sak, på några år har ökat kraftigt och på tre år mer än fördubblats.

För tredje året i rad går dock bolaget med ett minusresultat efter finansiella poster. För moderföretaget handlar det om minus 21 miljoner kronor och för koncernen minus 17,8 miljoner.

Hänvisar till sommartorkan

Bakom det svaga resultatet döljer sig enligt VD och huvudägare Bo Rydlinger den torra sommaren 2018 med långa slaktköer, ökade kostnader och osäkerhet i tillförseln av slaktdjur.

I början av november utbröt också en brand i den gamla delen av slakteriet vilken orsakade ett kortare produktionsstopp och en del rökskador på lagret.

Framför allt bolagets helägda dotterbolag Bergungen, som bedriver smågrisuppfödning, drabbades hårt och gick back med över 10 miljoner kronor. Bergungen såldes under hösten till lantbrukaren Per-Olof Hilmér med familj och överlåtelsen innebar att Dahlbergs aktieinnehav i dotterbolag skrevs ned med 13,6 miljoner kronor.

 Dahlbergs slakteri i Brålanda har på tre år mer än fördubblat omsättningen men dras fortfarande med dålig lönsamhet.
Dahlbergs slakteri i Brålanda har på tre år mer än fördubblat omsättningen men dras fortfarande med dålig lönsamhet. FOTO: Stig Hedström

Genomförde nyemission

Under det gångna året genomfördes en nyemission på 28,4 miljoner kronor. Bo Rydlingers bolag DB Mat AB har sålt en stor del av sitt ägande till FV Group AB, ett konsultföretag med säte i Lidingö som nu äger en tredjedel av slakterikoncernen.

Övriga ägare är Michael Oldins styckningsföretag Moab AB i Kumla, trots att Moab numera köper sina grisar från Skövde slakteri, samt Hang Time AB, ett företag i Hovås som normalt ägnar sig åt sport- och fritidskläder. Tillsammans har dessa ett 20-procentigt ägande.

Investerar i bättre teknik

För att förbättra resultatet satsar Dahlbergs slakteri på investeringar i lagerstyrningssystem och ett nytt redovisningssystem. Dessutom uppges företaget också ha genomfört förändringar i sin organisation för att förtydliga ansvar och befogenheter.

Dessutom bedöms att det finns ytterligare utväxling att ta ut av den styckningsanläggning som togs i drift 2017.

LÄS MER: Fortsatt långa slaktköer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen