Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 juni 2017

Dahlbergs har invigt sin nya grovstyckning

I onsdags hade Dahlbergs Slakteri i Brålanda kunder och producenter på besök för att inviga sin nya grovstyckning. Att den blev ett år försenad är något som ägaren Bo Rydlinger tar på sig.

 Slakten ökar på Dahlberg Slakteri. 140 000 grisar och 15 000 nöt förra året ska bli ännu fler under 2017 hoppas ägaren Bo Rydlinger. (Bilden är från ett annat slakteri).
Slakten ökar på Dahlberg Slakteri. 140 000 grisar och 15 000 nöt förra året ska bli ännu fler under 2017 hoppas ägaren Bo Rydlinger. (Bilden är från ett annat slakteri). FOTO: Magnus Hartman

Grovstyckningen skulle enligt planerna ha stått klar redan för ett år sedan, men försenades av framför allt bristen på ekonomisk styrning.

– Uppföljningen har inte varit tillräckligt bra och det är mitt eget fel. Sedan försökte vi ta en del snabbvägar som inte fungerade. Därför har jag tagit ett större operativt ansvar och ska arbeta med ekonomin i slakteriet en eller två dagar i veckan, säger ägaren Bo Rydlinger.

”Likviditeten är ansträngd”

Därmed avlastar han vd Glenn Jönsson som kan koncentrera sig på själva slakteriverksamheten.

– Likviditeten är ansträngd på grund av investeringarna som gjorts och närmaste tiden ska vi därför konsolidera oss, utveckla styckningen och sätta ett bättre resultat. Genom att vi nu grovstyckar får vi en annan typ av kundgrupp som kräver en annan sorts försäljning, säger Bo Rydlinger.

Omsättningen för 2016 nådde nästan 500 miljoner kronor med ett litet minusresultat på 250 000 kronor. Soliditeten sjönk från 34 till 28 procent. Genom expansionen är Dahlbergs nu uppe i 65 anställda.

”Bygger långsiktiga relationer”

Under förra året ökade slakten till 140 000 grisar och 15 000 nöt. Det är en utveckling som Bo Rydlinger räknar med ska fortsätta. Upptagningsområdet blir även fortsättningsvis i huvudsak Dalsland, Värmland och Bohuslän, men Dahlbergs har också leverantörer i Västergötland, Småland, Halland och Skåne.

– Vi kan inte konkurrera med priser utan försöker bygga långsiktiga relationer med hjälp av de nätverk som Glenn Jönsson och Håkan Alqvist har inom branschen, säger Bo Rydlinger.

Delägare utköpta

I maj blev slakteriet helägare till dotterbolaget Bergungen som förmedlar ungefär en tredjedel av de smågrisar som sedan slaktas. De slaktgrisproducenter som tidigare fanns med som delägare har successivt köpts ut.

Tidigare familjeägda Dahlbergs Slakteri ägs sedan 2014 av Bo Rydlinger och hans DB Mat AB, ett bolag baserat i Göteborg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen