Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 20 september

Dämpat fall för ekologiskt i handeln

Försäljningen av ekologiska livsmedel i matbutikerna fortsätter att minska, men nedgången har bromsat in, visar uppgifter från Ekologiska lantbrukarna. Generellt är merpriserna för eko fortsatt höga.

 Försäljningsvärdet för ekologiska mjöl- och grynprodukter ökade under årets andra kvartal, enligt Svenskt ekoindex.
Bild 1/2 Försäljningsvärdet för ekologiska mjöl- och grynprodukter ökade under årets andra kvartal, enligt Svenskt ekoindex. FOTO: Anders Fällman
 Merpriset i matbutikerna för bland annat ekologiska ägg var i det närmaste oförändrat.
Bild 2/2 Merpriset i matbutikerna för bland annat ekologiska ägg var i det närmaste oförändrat. FOTO: Ann Lind n

Som Land Lantbruk tidigare har rapporterat har trenden för ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln varit vikande sedan fjolåret.

Enligt Svenskt ekoindex, som tas fram av Ekologiska lantbrukarna, fortsatte den utvecklingen under perioden april-juni i år. Försäljningen minskade med 1,2 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Osäkert om trenden vänder

Takten har däremot minskat. De tre föregående kvartalen var försäljningsminskningen 3,5-3,9 procent per kvartal. Huruvida det närmar sig ett trendbrott eller inte är för tidigt att säga, anser Ekologiska lantbrukarna.

Försäljningsvärdet ökade under andra kvartalet för ekologiska mjöl- och grynprodukter, ägg, lammkött och färsk kyckling. För mejeriprodukter, nötkött och griskött innebar perioden tvärtom en minskning av försäljningsvärdet.

Mejeri väger tungt i ekokorgen

Ekologiska mejeriprodukter spelar en dominerande roll i försäljningen och svarar för omkring 60 procent av underlaget till rapporten. I linje med den samlade utvecklingen fortsatte ekologiska mejeriprodukter att minska under andra kvartalet, om än i långsammare takt än tidigare.

Merpriset, det vill säga prisskillnaden i matbutikerna mellan eko och konventionellt, låg i det närmaste still för ekologisk mjölk, ägg och smör. För nötfärs och framför allt fläskfärs minskade däremot merpriset.

Höga merpriser i butiken

I ekoindex konstateras dock att merpriserna för ekologiska produkter överlag fortsatt är höga, vilket Ekologiska lantbrukarna beskriver som en bra utgångspunkt för affärsutveckling.

”Att handeln har höga marginaler för ekologisk mat bör bidra till ett intresse av att på sikt öka försäljningen”, heter det i rapporten.

Fotnot: Frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter ingår inte underlaget för Svenskt ekoindex.

LÄS MER: Så stort är mervärdet till ekobönderna

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen