Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 augusti 2019

Danish Crown säljer Tulip till underpris

Tulip har länge varit en förlustaffär för Danish Crown som nu säljer bolaget för långt under marknadsvärdet.

 Köttgiganten Danish Crown säljer brittiska sorgebarnet Tulip vidare i miljardaffär.
Köttgiganten Danish Crown säljer brittiska sorgebarnet Tulip vidare i miljardaffär. FOTO: Istock

Den danska köttjätten Danish Crown säljer sitt dotterbolag till den multinationella amerikanska koncernen Pilgrim’s Pride. Med köpet följer närmare 5 800 anställda och 16 fabriker.

Rabatterat pris

Prislappen blev motsvarande cirka 3,4 miljarder svenska kronor, vilket är drygt 700 miljoner mindre än vad företaget är värt – en rejäl rabatt på cirka 17 procent.

– Vi har kommit så långt att vi under det kommande budgetåret förväntade oss att tjäna pengar igen, men omvänt har vi också funnit att det skulle kräva fortsatta investeringar för att få intäkterna till den nivå vi var uppe i 2015, säger Danish Crowns vd Jais Valeur i ett pressmeddelande.

Fortsätter med exporten

Förutom vacklande produktivitet har Brexit-hotet gjort att allt fler av Tulips kunder har tappat förtroendet för bolaget. Danish Crown kommer dock inte helt lämna den brittiska marknaden, utan meddelar att de även framöver ska exportera bacon och andra köttprodukter till Storbritannien.

LÄS MER: Danish Crown sparar – hundratals tjänster försvinnerLÄS MER: Danska köttföretaget ingår avtal med nätjätte

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen