Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 16 juni

Deras snittblommor sätter färg på Österlen

LUNNARP

Kalkonuppfödning är den ekonomiska motorn i företaget Lunnarps Jord & Fjäder på Österlen.

Men spjutspetsfinalisten har också många sorters snittblommor på färgsprakande självplocksfält och i Sverige något så ovanligt som egen produktion av tulpanlökar.

 Joakim och Malin Svensson driver Lunnarps Jord & Fjäder. De siktar på fortsatt expansion av odlingen av snittblommor och tulpanlökar. Blommor ger bättre betalt än till exempel morötter, resonerar de.
Joakim och Malin Svensson driver Lunnarps Jord & Fjäder. De siktar på fortsatt expansion av odlingen av snittblommor och tulpanlökar. Blommor ger bättre betalt än till exempel morötter, resonerar de. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Det är bråda tider när Land Lantbruk besöker Joakim Svensson och Malin Nilsson på gården som ligger strax öster om Tomelilla i Skåne. Under veckan har kalkoner skickats till slakt och till helgen ska paret gifta sig efter 15 år som sambor.

– Om vi verkar lugna är det bara på ytan, skrattar Malin som efter giftermålet bytt Nilsson mot Svensson.

Hon har utbildning till djurskötare. Maken Joakim Svensson var tidigare grävmaskinist och är uppvuxen på en mindre gård i närheten med nötköttsproduktion.

 I dagsläget odlas blommor på cirka 1,5 hektar. Sorterna skiftar beroende på säsong.
I dagsläget odlas blommor på cirka 1,5 hektar. Sorterna skiftar beroende på säsong. FOTO: Jonathan Mogensen

Dubblad omsättning

Han köpte in sig i Lunnarps Jord & Fjäder och Luna gård 2009 och tog över hela ägarskapet 2014. På drygt tio år har omsättningen fördubblats till omkring 15 miljoner kronor. Företaget är en av sju uppfödare som har kontrakt med familjeägda Ingelsta Kalkon i Smedstorp två kilometer bort. Uppfödarna har tät kontakt sinsemellan.

– Vi får kycklingarna daggamla och har dem i ett startstall i fyra veckor. Sedan flyttas de till ett tillväxtstall där de går tills de är nitton veckor och har en levandevikt på ungefär nitton kilo. Det är väldigt speciella djur, de är känsliga för allt och blir väldigt lätt stressade, säger Joakim Svensson.

– Men man lär sig att hantera det också. Under de år vi har hållit på har det bara blivit bättre, tillägger han.

Nytt stall

Sammantaget är ytan för kalkonuppfödningen på gården omkring 6 500 kvadratmeter. På ett år är det drygt åtta omgångar med kalkontuppar som passerar stallarna, där det under de senaste åren har gjorts investeringar i energisnål teknik. Ett nytt stall för cirka 7 miljoner kronor byggdes 2020. Uppvärmningen sker med en panna som eldas med inköpt flis från lantbrukare i närområdet.

 Paret Svensson vill utöka växtodlingsarealen, bland annat för att kunna odla mer eget foder till kalkonerna. Men det är svårt att hitta mark i Skåne och priserna är höga.
Paret Svensson vill utöka växtodlingsarealen, bland annat för att kunna odla mer eget foder till kalkonerna. Men det är svårt att hitta mark i Skåne och priserna är höga. FOTO: Jonathan Mogensen

Vetet som odlas på gården blir foder till djuren, vilket kompletteras med inköp av koncentrat.

Kalkonproduktionen är fundamentet i Lunnarps Jord & Fjäder med hela 85-90 procent av den totala omsättningen. Medan fåglarna i sina slutna miljöer är helt osynliga för besökaren bjuder ett fält på väg upp till gården på desto mer ögonfägnad.

Självplock av tuplaner

Här växer långa rader av tulpaner i en kaskad av kulörer, bara att plocka och betala via Swish för den som har vägarna förbi. Sex kronor styck. Sekatörer ligger i en låda, papper och snöre tillhandahålls för fem kronor i en liten bod vid fältkanten.

 Malin Svensson.
Malin Svensson. FOTO: Jonathan Mogensen

Förutom tulpaner odlas bland annat liljor, pioner, gladiolus, dahlior, solrosor, och en lång rad småblommor, allt efter säsong. Det blommar från mitten av april och långt in i oktober. Nyligen öppnades ytterligare ett blomsterfält.

– I dag känner de flesta som bor här i trakterna till vår blomodling och så marknadsför vi via Facebook. Människor av alla slag kommer hit och plockar, från riktigt unga till pensionärer, säger Malin Svensson.

 Joakim Svensson.
Joakim Svensson. FOTO: Jonathan Mogensen

Svår odling med högt svamptryck

Parallellt odlas tulpanlökar på gården. Plantering sker på hösten, blomman klipps av på våren och löken delar sig. När den har tagits upp ur jorden följer rensning och sortering efter storlek och därefter försäljning på gården, ibland med en viss grad av självbetjäning

– Det är en svår odling, svamptrycket är så högt. I Holland och i andra länder sprutar man otroligt mycket men det kan ju inte vi göra, konstaterar Joakim Svensson.

 Fältet med självplock är öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Blomsterplockarna swishar och det har hittills inte varit några problem med smitningar från betalningen.
Fältet med självplock är öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Blomsterplockarna swishar och det har hittills inte varit några problem med smitningar från betalningen. FOTO: Jonathan Mogensen

Specialgrödor för lönsamhet

Parets strävan är att fortsätta att utveckla hela företaget med sikte på stärkt lönsamhet och konkurrenskraft. Miljö och djurvälfärd ska stå i centrum.

– Målet är hela tiden att växa men att hitta mer mark i den här delen av landet är inte lätt. För att tjäna mer pengar på den befintliga arealen har vi valt specialgrödor som blommor och lökar som ger bättre betalt, säger Joakim Svensson.

 Luna gård har moderna stallar och svarar för 20 procent av kalkonleveranserna till Ingelsta Kalkon. Gården ligger omgiven av fält strax öster om Tomelilla på Österlen.
Luna gård har moderna stallar och svarar för 20 procent av kalkonleveranserna till Ingelsta Kalkon. Gården ligger omgiven av fält strax öster om Tomelilla på Österlen. FOTO: Jonathan Mogensen

– Så långt det går vill vi också klara oss själva med hjälp en F-skattare, vi försöker vi göra allt så rationellt det bara går. Det måste bli pengar, annars kvittar det hur mycket man jobbar eller hur kul man tycker att det är, slår Malin Svensson fast.

LÄS MER: Läs om fler kandidater till Årets spjutspets 2022LÄS MER: De blev spjutspetsvinnare 2021

FAKTA: Lunnarps Jord & Fjäder

Plats: Lunnarp.

Driftsform: Makarna äger 50 procent vardera i aktiebolaget. Joakim Svensson äger den enskilda firman. Kalkonproduktion och växtodling i aktiebolag. Dikor, produktion av snittblommor och blomsterlökar samt handel med maskiner i en enskild firma.

Verksamhet: Föder upp cirka 50 000 kalkontuppar per år, växtodling, odling av snittblommor och tulpanlökar på friland samt import i mindre skala av minilastare och utrustning. Till det kommer ett tiotal dikor av rasen Angus.

Antal anställda: En lantbruksföretagare hjälper till vid arbetstoppar som utlastning av fåglar i samband med slakt. Sådd och tröskning i växtodlingen hyrs in.

Areal: cirka 100 hektar åkermark, både egenägd och arrenderad. Snittblommor och lökar odlas på cirka 1,5 hektar. Cirka 10 hektar skog.

Grödor: Ärtor, raps, vete och vall.

Affärsidé: Att förse Österlen med snittblommor och Ingelsta Kalkon med fjäderfä.

Framtidsplaner: Fler fält för odling av snittblommor och större areal för växtodling. Vill öka produktionen av tulpanlökar. Undersöker möjligheten att bygga ett stall för uppfödning av kalkonhönor.

Ekonomisk målsättning: En vinst som motsvarar minst 10 procent av omsättningen.

FAKTA: 6 tips för att lyckas som lantbruksföretagare

Lägg tid på företagsekonomin.

Gör noggranna efterkalkyler i varje delgren.

Ta chansen när den kommer.

Arbeta rationellt.

Satsa bara på det som är lönsamt.

Glöm inte att ha roligt.

Finalist nummer 6

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk nr 26/27 den 23 juni.

Rådgivarkommentar: Lunnarps Jord och Fjäder AB

Joakim och Malin Svensson äger och driver bolaget vars huvudsakliga inriktning består av kalkonuppfödning samt växtodling.

Som drivna entreprenörer har de utvecklat verksamheten från ursprungligen ett konventionellt lantbruk till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar verksamhet bestående av flera grenar. De är en av få i Sverige som odlar och säljer egenodlade tulpaner, solrosor, gladiolus, med mera på friland, under namnet Österlentulpaner. De senaste åren har det gjorts stora investeringar i bland annat ny energisnål teknik i befintliga och nya stallar.

Med en väl genomtänkt strategi sker efter noggranna och väl genomförda efterforskningar en ständig utveckling i företaget, kort sagt ett riktigt spjutspersföretag.

Jan Anders Möller, Senior rådgivare Ekonomi och Skatt, Ludvig & Co

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen