Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 7 december 2017

Efter omställningen: ”Jag är mycket gladare”

Omställningsperioden var ingen ekonomisk höjdare för Peter Borring. Men i år, när den är över, är han en gladare företagare än han hade varit utan sin ekologiska produktion.

Peter Borring har blivit känd för sin balansgång mellan ekologiska och konventionella kretsar. En del konventionella ser honom som en svartfot som har ställt om och vissa ekobönder tycker att han har för stort fokus på pengar och inte tillräckligt omfamnar idén med ekologisk produktion.

Målet: Öka lönsamheten

Själv tar han den konflikten med ro och menar att de flesta i båda läger är nyfikna och positiva. Det var 2014 som han gick in i omställning med 70 av sina totalt 115 hektar brukade areal. Målet var att öka lönsamheten på gården utan att behöva göra alltför stora investeringar och än så länge har han inte ångrat sig.

– Jag är mycket gladare i dag än jag hade varit om hela gården hade varit konventionell. Nu är företagandet som det ska vara. Det finns utrymme att utveckla och göra investeringar, säger Peter Borring.

”Veteskörd på sex ton per hektar”

2017 är det första året när han verkligen har fått känna av ekoproduktionens just nu bättre lönsamhet. Under omställningsperioden hade han svårt att få ut någon extrabetalning för karensgrödorna och då var ekoproduktionen ingen större ekonomisk succé.

– I höst har det slagit till ordentligt. Jag fick en höstveteskörd i ekoodlingen på sex ton per hektar och den var godkänd kvarnråvara, säger Peter Borring.

Den som kan räkna inser att han därmed har intäkter på över 18 000 kronor per ekologisk höstvetehektar att jämföra med 12 000 kronor för den konventionella skörden som blev 8 ton per hektar. Och då är insatserna i den ekologiska odlingen dessutom lägre än i den konventionella.

Höjer varningens finger

Peter Borring beskriver sig själv som en försiktig general. Inför omläggningen räknade han med i snitt 5 ton vete per hektar i ekoodlingen, en siffra som han efter tre skördeår nu har justerat upp till 5,5 ton. I sin konventionella odling kalkylerar han med 7,5 ton.

Det innebär att han i ekoodlingen ska ta 73 procent av konventionell skörd, vilket är högre än de 60 procent som Jordbruksverkets statistik anger som genomsnittlig hektaravkastning i ekologisk spannmålsodling.

Även om han i grunden är positivt till sin egen satsning så höjer han också ett varningens finger. Man ska inte kasta sig in i ekologisk produktion utan ett grundligt förarbete. De viktigaste pusselbitarna handlar om växtnäring, möjlighet att avsätta vall och arbetstider.

– Mina lugna somrar med familjen har försvunnit med ekoodlingen. Nu måste jag bryta vallar, jordbearbeta och organisera handplockning av tistel och andra ogräs, säger Peter Borring.

”Tajmingen viktigare i ekoodling”

Det är inte nödvändigtvis mera jobb sammanlagt. Sommarsysslorna kompenseras av mindre stress på hösten.

– En annan skillnad är att tajmingen är mycket viktigare i ekoodlingen. En ogräsharvning kan ofta inte vänta till dagen efter. En sprutning är sällan lika akut, säger Peter Borring.

Tillgången till växtnäring återkommer Peter Borring ofta till. Själv har han haft turen att få köpa ekogodkänd biogödsel från biogasproduktionen i Linköping. För att underlätta hanteringen har han nu byggt en satellitbrunn där han kan mellanlagra biogödseln. Det gör honom också mindre sårbar om han i framtiden av någon anledning inte kan få eller får lov att använda biogödsel från sin nuvarande leverantör.

– Har man en egen lagringsmöjlighet så går det att hämta flytgödsel på lite längre avstånd, säger Peter Borring som menar att den ekonomiska gränsen för transport av flytgödsel direkt från säljande djurgård till fält ligger runt 2,5 mil.

Låter mycket

Med en fältbrunn på den mottagande gården, lastbilstransporter och möjlighet att ta emot året om går det att köra längre.

Själv vill han tillföra i storleksordningen 130 till 140 kilo kväve till sitt ekologiska höstvete. Han är medveten om att många erfarna ekoodlare tycker att det låter mycket.

– Men jag måste ta hänsyn till att den här gården har haft en konventionell spannmålsproduktion under många år utan vare sig vall eller stallgödsel. Det mineraliseras väldigt lite organiskt bundet kväve från min mark. Jag hoppas att det med tiden ska öka när vallodlingen och gödslingen har ökat innehållet av organiskt bundet kväve i jorden, säger Peter Borring.

Han är försiktigt positiv till en export av svensk ekologisk spannmål även om han inte tror att dagens höga ekospannmålspriser kommer att hålla i sig för evigt.

FAKTA: Södra Karleby Frälsegård

Total areal: 115 hektar.

Ekologisk odling: 70 hektar.

Konventionell odling: 35 hektar.

Jordarter: I huvudsak styva leror och stenbemängd mojord.

Omsätter: Cirka en miljon i växtodlingen.

Nästa stora investering: En ny tröska.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen